Blogs
Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.
Weet jij waar je goed in bent?
Mensen hebben een natuurlijk neiging om te focussen op het negatieve in de omgeving en in zichzelf. Ook in de psychologie werd lange tijd de aandacht gevestigd op het oplossen van problemen en het verbeteren van zwaktes, totdat Martin Seligman in 1998 president van de American Psychological Association werd benoemd. In zijn inaugurele toespraak sprak hij uit dat één van zijn presidentiele initiatieven zou zijn om de nieuwe stroming Positieve Psychologie te grondvesten als wetenschappelijk onderzoeksgebied. Zijn doel was om de sterke kanten van de mens te begrijpen en te koesteren. Volgens hem is er namelijk geen enkel medicatie of therapie die even veelbelovend is als buffer tegen geestesziekte dan menselijke sterkte.
Sindsdien zijn talloze onderzoeken uitgebracht die de positieve effecten van het gebruik van sterke kanten onderbouwen. Mensen die meer gebruik maken van hun sterke kanten hebben minder last van stressklachten en depressiviteit, hebben meer zelfvertrouwen en voelen zich vitaler en gelukkiger, resultaten die zelfs na zes maanden nog te zien zijn. Recentelijk zijn deze bevindingen ook toegepast op de werkvloer, waaruit is gebleken dat werknemers die vanuit hun organisatie de ruimte krijgen om hun sterke kanten te benutten in hun werk minder last hebben van burn-outklachten en meer bevlogen zijn. Alleen al leren wat hun sterke kanten zijn maakte werknemers 7.8% productiever tijdens een onderzoek in de Verenigde Staten in 2014. Dit leidt tot de vragen: Weten mensen eigenlijk wel waar ze goed in zijn? Zien anderen in de omgeving ook dezelfde kwaliteiten? Waar hangt het vanaf of een werknemer het gevoel heeft zijn of haar sterke kanten te kunnen benutten op het werk?
Om deze vragen te beantwoorden is het project Sterk op Werk dit jaar van start gegaan bij de afdeling Positieve Organisatiepsychologie van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De komende vier jaar stort het onderzoeksteam zich op het vraagstuk hoe mensen het beste aangespoord kunnen worden tot meer bewustzijn en gebruik van hun sterke kanten, en welke positieve effecten dit heeft op welzijn, bevlogenheid en productiviteit. Kijk op deze website voor meer informatie over het project, of doe gelijk mee aan het eerste onderzoek door een korte vragenlijst in te vullen waarin we jou en ook een collega vragen om te reflecteren op je sterke kanten. Wie weet, misschien merk jij over zes maanden ook nog steeds de positieve resultaten hiervan!
Doe mee aan dit onderzoek door de korte vragenlijst in te vullen en een collega te laten reflecteren op jouw sterke kanten en maak kans op twee exemplaren van het boek ‘Organisatiecoaching in de praktijk’ voor jou en voor je collega, samen t.w.v. €79.50.
We geven in totaal zes exemplaren van dit boek weg!