Blogs
Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.
Bloedirritant! – de onzichtbare strijd van vrouwen met ADHD
Boekrecensie
Boekrecensie Bloedirritant! – de onzichtbare strijd van vrouwen met ADHD geschreven door Jacqueline van de Sande & Sandra Kooij
Bij ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) denken veel mensen aan drukke jongetjes in de klas die niet kunnen stilzitten en niet opletten. Maar ADHD komt ook voor bij meisjes en vrouwen, alleen is dat minder zichtbaar door het stereotype beeld dat velen van de stoornis hebben. Met Bloedirritant! willen Van de Sande & Kooij laten zien hoe ADHD zich bij vrouwen uit, hoe onzichtbaar hun strijd vaak is en met welke thema’s zij worstelen.
De doelgroep van dit boek zijn vrouwen met ADHD-gerelateerde klachten, al dan niet met een officiële diagnose. ADHD is een aandachtstekortstoornis, met of zonder hyperactiviteit (ADD). Sandra Kooij beschrijft de nieuwste wetenschappelijke inzichten over ADHD in het algemeen en bij vrouwen in het bijzonder. Deze kennis wordt ondersteund door anekdotes en praktijkvoorbeelden, en de persoonlijke ervaringen van Jacqueline van de Sande. Zo gaat het eerste hoofdstuk, getiteld Er gaat een belletje rinkelen, over de ontdekking van ADHD bij vrouwen. Van de Sande beschrijft hoe ze zelf tot haar diagnose kwam, waarna er wordt uitgelegd wat ADHD is en welke symptomen erbij horen.
Het boek bestaat uit veel korte hoofdstukken, waardoor het prettig leesbaar is. Zeker voor mensen met een ADHD-brein maakt deze opdeling het boek toegankelijk en behapbaar. De persoonlijke verhalen zijn herkenbaar voor mij als lezer met ADHD. Ik merkte dat ik door de kleine hoofdstukken heen kon ‘rennen’. Beetje jammer dat de subtitels in de inhoudsopgave niet in het boek boven of bij de hoofdstukken terug te vinden zijn. Juist omdat deze subtitels functioneren als extra toelichting op de inhoud van het hoofdstuk.
Het boek behandelt diverse aspecten van het dagelijks leven en neemt je als lezer mee door de verschillende levensfasen. Waar loop je tegenaan als student met ADHD? Wat zijn de uitdagingen als moeder of als werknemer met ADHD? De chronologische opbouw van het boek maakt het makkelijk om alleen de hoofdstukken te lezen die voor jou relevant zijn. De informatie over de invloed van hormonen op ADHD en de impact daarvan tijdens de overgang is interessant en waardevol. Ook het zogeheten H3-netwerk – H3 staat voor hoofd-hart-hormonen – komt aan bod. Dit netwerk houdt zich bezige met de combinatie van ADHD, hartklachten en hormonale stemmingswisselingen, die vaak bij vrouwen voorkomt.
Aan het einde van elk hoofdstuk staan inzicht gevende vragen over hoe ADHD bij jou als lezer tot uiting komt. Er staan eveneens verwijzingen naar een vragenlijst, een boek of naar een podcast of video. Er worden nuttige tips gegeven, al vond ik sommige wel erg voor de hand liggend. Bijvoorbeeld bij het onderwerp slapen worden het hebben van een structuur, een gezonde leefstijl volgen en op tijd opstaan als tips genoemd. Veel adviezen gelden voor iedereen en zijn niet altijd makkelijk toe te passen. De ervaringsverhalen helpen gelukkig wel om ze beter te begrijpen en gerichter mee aan de slag te gaan. Wat ik erg waardeerde, waren de boekentips aan het eind van elk hoofdstuk. Deze sluiten goed aan bij de besproken thema’s.
Het gebruik maken van QR-codes is een waardevolle toevoeging. Ze bieden een snelle toegang tot tests, schema’s en extra informatie, wat voor mensen met ADHD praktisch en efficiënt is. Wat mij betreft hadden alle verwijzingen naar boeken en links via QR-codes mogen worden toegevoegd.
Ik was erg benieuwd naar dit boek en ben blij verrast. De combinatie van wetenschappelijke onderbouwing en ervaringsverhalen maakt het boek goed leesbaar en levendig. De praktische tips en links voegen echt iets toe. Bovendien biedt het boek een breed overzicht van hoe ADHD zich bij vrouwen uit, in alle levensfasen en rollen. Daardoor is het boek ook interessant voor partners, psychologen huisartsen en andere professionals. Wat ik extra waardeerde, was dat niet alleen de worstelingen worden belicht maar ook de positieve, grappige en creatieve kanten van ADHD bij vrouwen.
Mo Landsman
Studente Master Klinische Psychologie aan de Open Universiteit
Website: www.chronisch-flexibel.nl