Blogs
Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.
De tweede helft
Ingrid Weening-Meestringa
We zijn bij een belangrijke voetbalwedstrijd. In de eerste helft gebeurt nog niet wat we met zijn allen verwacht hadden: ons elftal laat belangrijke steken vallen, het loopt niet goed!
En dan is het rust. De trainer spreekt zijn club toe. Er moet beter verdedigd worden, de tegenstander mag niet zoveel kansen krijgen, tegelijkertijd moet er aanvallender gespeeld worden. Er worden wissels voorgesteld: een extra verdediger of juist een extra aanvaller. Na de rust vervolgt het elftal de wedstrijd vol goede moed en is alles weer mogelijk.
Zo kan het gaan in de sport.
De tweede helft… van onze loopbaan
Als we onze loopbaan nou eens zouden vergelijken met een voetbalwedstrijd, werkt het dan ook zo? De meeste mensen werken van hun 25e tot en met hun 65e levensjaar. Sommigen starten eerder, anderen later. Sommigen stoppen eerder, anderen later. Maar laten we zeggen: een gemiddelde loopbaan loopt van 25 tot 65 jaar. De eerste helft duurt dan van 25 tot 45 jaar en de tweede helft wordt ‘gespeeld’ van het 45e tot het 65e levensjaar.
Als we onze loopbaan vergelijken met een voetbalwedstrijd, is het eigenlijk raar dat in die ‘wedstrijd’ de tweede helft als minder belangrijk wordt gezien. In de eerste helft gebeurt het, daar wordt carrière gemaakt, daar neem je je positie in en bepaal je wat je de rest van je loopbaan gaat doen. Soms gaat dit bijna vanzelf, soms wissel je een aantal keren van baan.
En in de tweede helft wordt alles ineens anders. Deze helft lijkt minder mee te tellen en vooral in het teken te staan van afbouwen tot het einde van de wedstrijd. Andere strategieën of wissels lijken geen zin meer te hebben, de wedstrijd is in de eerste helft bepaald en wordt nu passief uitgezeten. Het lijkt erop dat we dat met zijn allen normaal zijn gaan vinden. Dat kan toch niet waar zijn!
Als we onze loopbaan vergelijken met een voetbalwedstrijd, is het toch raar dat de indruk bestaat dat iemand halverwege de wedstrijd, dus vanaf een jaar of 50, al bijna of helemaal uitgerangeerd is? Alle ervaringen uit de eerste helft zouden ineens niet meer gelden, het grote afbouwen is begonnen. We investeren niet meer in het elftal, nieuwe strategieën lijken geen zin meer te hebben. Dat kan toch echt niet waar zijn!
Kansen zien en benutten
Net als in een voetbalwedstrijd, is ook in je loopbaan de tweede helft minstens zo belangrijk als de eerste. Hierin kunnen belangrijke doel(punt)en worden gehaald. De opgebouwde ervaring en het spelinzicht zijn zo belangrijk, daar kunnen jongeren nog veel van leren. De meeste fouten zijn al eens gemaakt, veel problemen zijn we al eens tegengekomen en hebben we opgelost. We zijn in de eerste helft door schade en schande wijs geworden en hebben onze figuurlijke tegenstander goed leren kennen. De tweede helft is er om de wedstrijd naar onze hand te zetten, om misschien van strategie te veranderen of een briljante wissel in te zetten. Het afgelopen WK hebben we immers gezien dat een slimme wissel heel bepalend kan zijn voor de eindstand.
Wat wordt jouw strategie voor de tweede helft?
Bekijk je eigen loopbaan eens als een voetbalwedstrijd. Bouw die wedstrijd op in de eerste helft. En neem zo rond je 45e de rust om lering te trekken uit die eerste helft. Bepaal tijdens die rust de strategie voor de tweede helft. Want die tweede helft is, net als in een sportwedstrijd, minstens zo belangrijk voor de eindstand. Vervolg je loopbaan na die rust vol goede moed, pas zonodig je strategie aan of maak een briljante wissel.
Je bent immers pas halverwege en alles is nog mogelijk!
Ingrid weening
Toen haar kinderen naar school gingen, studeerde Ingrid (1970) Psychologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na het behalen van haar Master Arbeids- en Organisatiepsychologie in 2014, startte ze haar eigen adviesbureau: ‘I We Me’. Die naam bestaat uit haar initialen en heeft een diepere betekenis die verwijst naar de persoonlijke ontwikkeling.