Blogs

Bloggers blijven u informeren over de stand van zaken over Positieve Psychologie. Wilt u op de hoogte blijven meld u dan aan voor ToPPics de gratis nieuwsbrief.

‘Making Slough Happy’ – geluk is te leren

Marga Rijken

Tien jaar geleden heeft de BBC onderzoch of ze de meest ongelukkige stad van Groot Brittanie – Slough – gelukkiger kon maken. Met een waaier aan interventies en een wetenschappelijk team werd dit ervaringsgericht onderzocht en in vier afleveringen aan ons gepresenteerd. Ze waren er vroeg bij. Positieve psychologie stond nog in de kinderschoenen.  Ik herinner me yogalessen in parken, zingen op straat, werksessies in de plaatselijke fabriek. Het was hilarisch en grensverleggend. Door je gedrag te veranderen, kon je gelukkiger worden! Ik keek mijn ogen uit. Met een serieuze voor- en nameting werd aangetoond dat na alle inspanningen Slough inderdaad een beetje gelukkiger was geworden. Leidraad voor alle interventies was het ‘Happiness Manifesto’. Die tien gouden regels heb ik indertijd direct vertaald en kon ik voor deze blog zo uit het mapje ‘geluk’ vissen. Ze waren mijn eerste kennismaking met de positieve psychologie. Inmiddels zijn we tien jaar verder en is er veel meer onderzoek gedaan. Eind vorig jaar publiceerde de Universiteit Leuven bijvoorbeeld ‘Veel geluk’, het verslag van een groot geluksonderzoek waar 7770 mensen aan hebben deelgenomen. Ook zij vonden tien interventies, die je leven meer glans geven. Ik heb ze voor de aardigheid naast elkaar gezet. Wat opvalt is dat de BBC vooral hele concrete tips gaf en de PPI’s abstract zijn geformuleerd. Maar er is een grote overlap en de eerste vijf tips kun je zo op elkaar leggen. Het geeft je een mooi handvat om direct mee aan de slag te gaan.

Making Slough Happy
BBC, 2005

 

 

Veel geluk,
Universiteut Leuven, 2015

 

Tel je zegeningen:

Reflecteer aan het einde van iedere dag op tenminste 5 zaken waar je blij mee bent

 

 

Het positieve in je leven en dankbaarheid voor het positieve:

Aandacht schenken aan de dingen waar je dankbaar voor bent, door dagelijks een aantal zaken op te noemen of op te schrijven waarvoor je dankbaar bent.

 

Praat:

Neem iedere week de tijd om met je partner of beste vriend of vriendin zeker één uur onafgebroken te praten

 

 

Zorg dragen voor relaties:

Tijd en energie investeren in relaties met belangrijke anderen, door bijvoorbeeld nog eens af te spreken met een belangrijke ander.

 

Bel een vriend of vriendin:

Neem contact op met tenminste één vriend of vriendin die je een tijdje niet gezien hebt en regel een afspraak

 

 

Zie boven

 

 

Doe iedere dag iets aardigs voor een ander.

 

 

Vriendelijke daden stellen:

Vriendelijke daden stellen voor anderen, door bijvoorbeeld iemand te verrassen met een fijne attentie of door iemand te helpen.

 

Lach tenminste één keer per dag van harte:

Lachen is het beste medicijn en het verlost je van spanning

 

 

Vermijden van piekeren en sociale vergelijking:

Voorkom dat je continu gaat piekeren en voorkom dat je jezelf voortdurend vergelijkt met anderen, door bijvoorbeeld de duur van het piekeren te begrenzen en eigen prestaties te vergelijken met vorige prestaties.

 

Zaai of plant iets:

Al is het maar in een potje op de vensterbank. En hou het in leven.

 

 

Aandacht voor spiritualiteit of religiositeit:

Stilstaan bij spirituele of religieuze ervaringen of bij de mooie dingen van het leven, zoals de schoonheid van de natuur.

 

Lach naar en/of  zeg een onbekende gedag:

Tenminste één keer per dag

 

 

Levensvreugde koesteren:

Positieve ervaringen waarderen door ze bijvoorbeeld te benoemen of neer te schrijven.

 

Beweeg:

Vijf keer per week tenminste een half uur; regelmatig bewegen maakt je blij en verlaagt je stress

 

 

Optimisme ontwikkelen:

Jezelf, anderen  en gebeurtenissen op een positieve manier bekijken, door bijvoorbeeld op zoek te gaan naar positieve eigenschappen van jezelf en anderen of het positieve te zien van een bepaalde situatie.

 

Halveer je Tv-kijktijd met de helft:

Teveel tv kijken maakt ongelukkig

 

 

Doelen nastreven:

Op zoek gaan naar persoonlijk waardevolle doelen en deze op een efficiente manier proberen te verwezenlijken.

 

Trakteer jezelf iedere dag op iets:

En maak er genoeg tijd voor om ervan te kunnen genieten!

 

 

Op zoek gaan naar flow:

Tijd spenderen aan uitdagende activiteiten waarin je volledig opgaat, door bijvoorbeeld meer tijd vrij te maken voor dergelijke activiteiten en je sterktes hierbij op een nieuwe manier te ervaren.

 

 

 

Ruimte creeren voor iets moeilijks:

Plaats geven aan moeilijke ervaringen en bijbehorende emoties, door er bijvoorbeeld over te schrijven of te spreken.

Veel geluk!

30 juli 2015

Marga Rijken heeft er na haar studie bewust voor gekozen om als psycholoog in bedrijven werkzaam te zijn. De vraag die haar voortduwt is die naar de wijze waarop je van je werkdag een gelukkige dag kunt maken. Zij is NIP geregistreerd arbeids- en organisatiepsycholoog en ICF geregistreerd professional coach, www.margarijken.nl.

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.