Positieve cognitieve gedragstherapie
van reduceren van distress naar bouwen aan succes
Wanneer ik met cliënten werk, ben ik mij er altijd van bewust niet alleen aandacht aan de problemen en klachten te geven waarmee iemand mijn kamer binnenkomt, maar ook bewust stil te staan bij sterktes, hulpbronnen en eigenschappen waardoor zij zo lang hebben weten vol te houden. Die komen namelijk altijd van pas wanneer je verder in de therapie komt. Zij vormen een krachtig en helpend uitgangspunt voor verdere versterking. In dit boek ligt de nadruk op hoe twee veelbelovende stromingen, de oplossingsgerichte en de positieve psychologie een nieuw perspectief op de traditionele Cognitieve Gedragstherapie (CGt) bieden.
Traditioneel bezien wordt binnen de CGt uitgegaan van het zogenaamde medische model. Het model waarbij het oorzaak-gevolg denken en het probleemoplossend denken centraal staat. De nadruk ligt op dat wat niet werkt. Het grootste euvel hierbij is dat door te denken in problemen eveneens een vast idee over de oplossing ontstaat. De positieve CGt wil juist een toekomst ontwerpen om naar toe te gaan. De focus verandert van probleem- naar doel- of uitkomstanalyse. Het wegnemen van iets negatiefs zorgt niet automatisch voor het toevoegen van iets positiefs. Dit zijn geen twee kanten van eenzelfde continuüm, maar twee zinvolle manieren die binnen de Positieve CGt naast elkaar bestaan.
Eén van de meest fundamentele uitgangspunten van dit boek, komt prachtig tot uitdrukking in de zinsnede ‘Leading from one step behind’. Niet alleen de focus van therapie is anders, ook de rol van de therapeut verschilt met die van de traditionele setting in de CGt. Traditioneel neemt de therapeut de rol van expert in, die analyseert en exploreert. In plaats van de cliënt te voorzien van adviezen ten aanzien van de manier waarop de cliënt problemen aan zou moeten pakken, staat de positieve georiënteerde CGt therapeut altijd een stapje achter de cliënt om samen met hem of haar naar de gewenste toekomst te kijken. Daarbij worden vragen gesteld die de aandacht van de cliënt naar die bedoelde richting wijzen. De cliënt wordt als co-expert gezien, waarbij het samen zoeken naar en vinden van oplossingen en mogelijkheden centraal staan.
Dit boek bestaat uit drie delen, een eerste deel over de theoretische uitgangspunten met daarop volgend twee uitgebreide delen over toepassingen. Hierin onder andere aandacht voor de therapeutische relatie, diagnostiek, het veranderen van cognities, gedrag en gevoelens, huiswerk, Positieve CGt in systemen, met kinderen, in werksituaties en met groepen.
Bijzonder inspirerend en toepasbaar.
Audrey de Jong