Veerkracht
onze natuurlijke weerstand tegen een leven vol stress
Bookreview door S.D. (Sheila) Adjiembaks MA*
Michael Portzky’s nieuwste uitgave wordt gecombineerd met filmpjes op Youtube en leert ons onder meer wat veerkracht is, hoe het kan worden gemeten en welke betekenis het kan dragen in ons alledaags leven.
Het fijne van dit 235 pagina’s tellend boek is dat het meer dan zeer toegankelijk is. Portzky schrijft bijzonder helder met soms grappige of herkenbare persoonlijke passages. Hij continueert deze lijn in zijn schrijfstijl waardoor een lezer dit boek in no time uitleest.
Het boek begint met een hilarische anakedote over de kaft. Aan de hand van feiten en persoonlijke ervaringen leidt Portzky het onderwerp veerkracht in huidige, drukke tijden in. Vervolgens presenteert hij (delen van) studies naar veerkracht middels korte, heldere uiteenzettingen. Deze gaan in op enkele wetenschappelijke, soms ook cijfermatige gegevens, maar worden op bijzonder luchtige wijze door Portzy gepresenteerd (en gevisualiseerd). Zo leert de lezer wat veerkracht inhoudt, hoe veerkracht doorgaans wordt gemeten en wat het verband is tussen veerkracht en bijvoorbeeld zelfmoord, burn-out, hulpeloosheid, coping en pijn.
Terwijl veerkracht krachtgericht is, kun je je als lezer soms afvragen waarom veerkracht dan merendeel toch in het kader van klachten ofwel ‘negatieve’ onderwerpen (als bovenstaande) wordt besproken. Met andere woorden: is er zonder klacht dan ook geen kracht? Hoe dan ook, Portzky gaat wel in op veerkracht in het teken van een gezond palliatief pallet. Hij introduceert hiertoe drie pijlers (die hij ‘Ons actieplan’ noemt) in het kader van zijn betoog over het belang van onder meer gezonde voeding, voldoende slaap en een gezonde levensstijl. Open deuren, maar met de opgedane voorkennis omtrent het belang van veerkracht geheel niet overbodig in een, zoals Michael in zijn titel noemt, ‘leven vol stress’.
Kortom: een aangenaam, maar vooral ook gewoon leuk boek voor een ieder die geïnteresseerd is in ‘luchtige’ wetenschap rondom mentale veerkracht en daar op een vermakelijke manier over wil lezen.
*S.D.(Sheila) Adjiembaks MA is docent-onderzoeker bij de Juridische hogeschool Avans-Fontys, en is tevens verbonden aan de Open Universiteit (OU) en het levensverhalenlab van de Universiteit Twente (UT). Zij promoveert op een onderzoek waarin zij levensverhalen analyseert van personen die zijn opgegroeid in of blootstaan aan criminaliteit maar zelf geen criminele carrière hebben (resistance to crime). Veerkracht is een van haar centrale thema’s in het onderzoek.