5 bewezen tips waarmee je het meeste uit 2021 gaat halen
Een nieuw jaar komt met nieuwe kansen. Hoe ga jij zorgen dat dit jaar je zoveel mogelijk brengt van waar je naar op zoek bent? 5 belangrijke lifehacks die je zeker op weg zullen helpen.
1. Zet je innerlijke criticus op de achterbank
Je zou zeggen dat dat stemmetje vanbinnen het beste met je voor heeft, maar je kritische innerlijke stem is helemaal geen afspiegeling van de realiteit, aldus psycholoog Lisa Firestone, auteur van het boek Conquer Your Critical Inner Voice. In werkelijkheid is dat ‘behoedende’ deel van jezelf vooral bang om de controle te verliezen en houdt het daarom vast aan wat-ie kent. Geen wonder dat we afgelopen jaar zo snel de term ‘het nieuwe normaal’ bedachten: dat klonk tenminste weer enigszins vertrouwd. En voor een deel heeft ons oerbrein gelijk: wat ons bracht waar we nu zijn, kan niet verkeerd zijn. Maar tegelijkertijd behoedt die denkwijze ons ervan onze grenzen te verleggen en verder te groeien als mens en in onze carrière. Door altijd maar te focussen op wat er mis zal gaan, zul je waarschijnlijk lang niet zo succesvol worden als je zou willen. Plus: van stilstaan wordt niemand gelukkiger.
Je hoeft je innerlijke criticus overigens niet te negeren, want dikwijls waarschuwt hij je voor zaken die wel degelijk belangrijk zijn om in acht te nemen. Zet ’m gewoon niet achter het stuur: laat hem niet zomaar alle keuzes bepalen. Carrièrecoach Lisa Lewis Miller schrijft hierover gekscherend: “Zet je innerlijke criticus op de achterbank om naar je droomcarrière te kunnen rijden.”
2. Houd op met jezelf vergelijken met anderen
Ook als je de beelden die je op sociale media ziet heel inspirerend vindt, weet dan dat je op dat moment onbewust een oordeel velt over wat je zelf doet en hebt bereikt. Door te bedenken dat je iets graag zou willen, realiseer je je namelijk dat je niet tevreden bent met wat er nu is. Het is prachtig om dromen en wensen te hebben, maar de meest toonaangevende denkers in de wereld zijn het erover eens: pas als je in het moment zelf tevredenheid en acceptatie kunt vinden, zul je op een duurzame manier aan je levensgeluk kunnen werken. Bovendien: “Als we voor ons zelfgevoel afhankelijk zijn van anderen en ons alleen goed voelen als we positieve feedback ontvangen of anderen onze zogenaamde status erkennen, lopen we het risico op depressie”, aldus psycholoog Mitch Prinstein, auteur van het boek Popular: The Power of Likeability in a Status-Obsessed World.
Wat is er voor jou nodig om jezelf dit nieuwe jaar minder te vergelijken met anderen en meer rust te vinden in het moment – en aangespoord te worden tot actie vanuit jezelf in plaats van door geïdealiseerde beelden van anderen waardoor je bewust of onbewust je eigen leven als minderwaardiger ervaart? Misschien toch dat sociale mediagebruik een tandje terugschroeven?
3. Het is oké om te falen, sterker nog: het leidt tot meer succes
Onlangs schreven we nog over de methode die ze bij Google hanteren: daar word je geacht niet meer dan 70-80% van je gestelde doelen te behalen. Scoor je hoger, dan word je daar slecht op beoordeeld. Dat betekent namelijk dat je te veel binnen je comfortzone bent gebleven en je doelstellingen te veilig waren. Wie zijn nek uitsteekt en innovatief probeert te zijn, maakt namelijk fouten. Met een leven dat altijd alleen maar op rolletjes loopt kom je er niet. De meeste mensen die blij zijn met hun leven en hun werk, hebben dat meestal the hard way moeten leren. Juist fouten maken en die onder ogen durven komen, zorgt ervoor dat je groeit. De Boeddhistische non Pema Chödrön zei hierover heel mooi: “Alleen door onszelf telkens weer bloot te stellen aan de vernietiging, zijn we in staat het onverwoestbare in onszelf te vinden.”
Waar gedragspsychologen in de 20e eeuw nog dachten dat falen zo veel mogelijk moet zien te worden voorkomen, ontdekken wetenschappers nu dat het maken van fouten juist kan helpen om daarna nog beter te leren. Het lijkt erop dat je hoofd na iets verkeerd te hebben gedaan in een soort opperste staat van paraatheid verkeert, en zoveel focus heeft (en leert van de fouten) dat je daarna beter zult presteren dan ooit. Dat zag onder meer professor in de psychologie Janet Metcalfe, die er een indrukwekkende essay over schreef: Learning from errors.
4. Stop met jezelf een schuldgevoel aanpraten omdat je zogenaamd te weinig doet
‘Productivity guilt’ wordt het genoemd. Iets waar je in 2021 prima zonder kunt. Je kunt onze calvinistische inborst de schuld geven: werken is een deugd en luiheid is zondig. Nog harder werken is nog beter. Hard werken heeft je nu eenmaal veel gebracht. Maar als 2020 ons iets heeft geleerd, is het dat als alles verkeerd lijkt te gaan en we op sommige dagen nauwelijks iets uit onze handen krijgen, de wereld ook gewoon doordraait. Het komt wel goed. Die enkele dag die minder efficiënt verloopt dan gedacht: maakt die echt uit? Hebben we inmiddels niet op een keiharde manier geleerd dat we nu eenmaal niet iedere minuut kunnen volplannen en elke dag tot in de puntjes kunnen laten verlopen zoals we van tevoren hadden uitgedacht: superproductief en efficiënt? Mogen we geen enkele ruimte overhouden voor verwondering, verrassing of simpelweg een baaldag? Die zijn namelijk volkomen menselijk.
Bovendien heeft wetenschappelijk onderzoek juist bewezen dat schuldgevoel ons niet alleen tegenhoudt om van het leven te genieten, het dwarsboomt juist ons denken. Wie schuldgevoel ervaart presteert slechter als het gaat om concentratie, creativiteit en efficiency. Gun jezelf in het nieuwe jaar wat ademruimte dus.
5. Zeg vaker ‘nee’, zodat je ‘ja’ meer impact heeft
Gezien de schijnbaar oneindige reeks opties om onze tijd te kunnen besteden, wordt het vermogen om nee te zeggen een steeds zeldzamere en waardevollere vaardigheid. Nu heeft het afgelopen jaar ons daar een beetje mee geholpen, in de zin dat heel veel simpelweg niet kon. Dat zorgde in veel gevallen voor frustratie, maar stiekem kwam het ook wel goed uit. Eindelijk die extra tijd waar je al zo lang naar verlangde. Eindelijk erachter komen wat echt belangrijk is en wat minder. Toegegeven, vaak ontbrak door de omstandigheden en de chaos in de wereld de focus om adequaat met deze inzichten aan de slag te gaan, maar dat is waar het nieuwe jaar om de hoek komt kijken. Een nieuwe ronde, nieuwe kansen.
De grote uitdaging zit hem in alle mogelijkheden die ons als moderne mens bedelven en waarin we onszelf zo gemakkelijk kunnen verliezen. Het gevolg is dat we zowel heel druk zijn en ons tegelijkertijd volkomen onproductief voelen en in veel gevallen ook nog eens onvoldaan. De oplossing: word een ‘essentialist’. Pas selectievere criteria toe als het gaat om je keuzes en houd je daaraan. Besteed je tijd en energie voornamelijk aan de doelen en activiteiten in je leven die je het allerbelangrijkst vindt, aldus Silicon Valley-CEO Greg McKeown die het succesvolle boek Essentialism: The Disciplined Pursuit of Less schreef. Betekent dit dat je vaker nee zult moeten zeggen? Ja. Maar je ja’s zul je voortaan volmondig, vanuit al je enthousiasme kunnen bevestigen, met alle positieve gevolgen van dien. (bron: Intermediair)