Aardig voor jezelf zijn is echt goed voor je! 6 wetenschappelijk onderzochte effecten
Scheld jij jezelf wel eens uit? Speel je jouw fouten constant opnieuw in je hoofd af? Dan ben je niet de enige, veel mensen zijn behoorlijk kritisch op zichzelf. Door zo streng voor jezelf te zijn en door jezelf zo hard te straffen voor de fouten die je maakt kun jij jezelf in de weg zitten. Want te hard voor jezelf zijn kan je prestaties zelfs in de weg zitten. Meerdere studies tonen aan dat zelfcompassie de beste manier is om betere resultaten te behalen.
Het belangrijkste van zelfcompassie
Zelfcompassie is de balans tussen jezelf accepteren en jezelf willen verbeteren. In plaats van boos op jezelf te worden als je een fout hebt gemaakt of zelfmedelijden hebt als je iets overkomt, houdt zelfcompassie in dat je een aardige maar realistische aanpak hanteert voor jezelf.
Zelfcompassie kent 3 belangrijke onderdelen
- Aardig voor jezelf zijn: Vervang harde kritiek met zachte aardige woorden
- Een stukje menselijkheid: Weet dat iedereen fouten maakt, het hoort bij het leven
- Mindfulness: Observeer je negatieve emoties zonder ze te onderdrukken of er op te focussen.
De voordelen van zelfcompassie
- Het verhoogt je motivatie
Zelfcompassie verhoogt je motivatie om weer op te krabbelen na een mislukking. Onderzoekers ontdekten dat mensen die zichzelf meer accepteren meer motivatie hadden om hun zwaktes na een mislukking aan te pakken. Daarnaast kwamen ze erachter dat mensen die eerder hadden gefaald, daarna harder studeerden voor een moeilijk examen wanneer ze zelfcompassie hadden.
- Het maakt je gelukkiger
Zelfcompassie is gelinkt aan een beter humeur en een positief karakter. Onderzoekers concludeerden dat zelfcompassie gelinkt is aan geluk, optimisme, wijsheid, initiatief nemen en nieuwsgierigheid.
- Het verbetert je zelfbeeld
Meerdere studies wijzen uit dat zelfcompassie geassocieerd wordt met een gezond zelfbeeld en minder schaamte over je lichaam. Een studie die in 2012 is gepubliceerd in Body Image stelde dat mensen die zelfcompassie hadden minder bezig waren met hoe ze eruit zagen, minder zorgen over hun gewicht hadden en grotere waardering voor hun lichaam hadden.
- Het is goed voor je zelfvertrouwen
Hoewel veel zelfvertrouwen vaak afhangt van externe omstandigheden en sociale vergelijkingen, heeft zelfcompassie er ook een aandeel in. Een onderzoek wat in 2011 in het Journal of Personality is gepubliceerd meldt zelfcompassie je toestaat om je goed te laten voelen ondanks falen, iets niet kunnen en imperfectie.
- Het maakt je veerkrachtiger bij tegenslag
Aardig voor jezelf zijn kan je een stuk op weg helpen als je door een moeilijke tijd gaat. Studies wijzen consequent uit dat zelfcompassie vaak het belangrijkste onderdeel is van hoe je omgaat met tegenslag. Zo helpt zelfcompassie je volgens onderzoek je beter te herstellen na een scheiding.
- Het vermindert psychische stress
Het hebben van veel zelfcompassie wordt gelinkt aan minder psychische gezondheidsproblemen. Uit een studie uit 2012 blijkt dat zelfcompassie psychische problemen zoals nervositeit en depressie vermindert. Uit deze studie bleek ook dat zelfcompassie de schadelijke effecten van stress kan verminderen.
Dus als jij de neiging hebt om te lang stil te staan bij je fouten en je het gevoel hebt dat je nooit echt goed genoeg bent dan kun je baat hebben bij wat meer zelfliefde. Jezelf accepteren zoals je bent kan je dus uiteindelijk een beter persoon maken.
Op Herhealth.nl vind je artikelen die je handvatten geven voor een gezond en gelukkig leven! Wij willen je inspireren om het beste uit jezelf te halen en te genieten van het leven. Dit doen we door het schrijven van artikelen over relaties, persoonlijke groei en gezondheid en plaatsen we gezonde en lekkere recepten.