Blog: Huiselijk welbevinden
#Blijfthuis geldt voor ons allemaal nu het coronavirusin ons land rondwaart. Voor veel mensen zal dit een enorme uitdaging zijn om alle ballen hoog te houden terwijl er voor sommige groepen veel minder tot weinig verandert. Denk hierbij aan eenzame mensen, de ouderen of de chronisch zieken. Wat we overeenkomen is dat we thuisgebonden zijn voor een nog onbekende tijdsduur. Hoe komen we deze tijd enigszins tevreden door met de beperkingen en de mogelijkheden die ons huis te bieden heeft?
Huiselijk welbevinden; tevreden in en om huis
Welbevinden wordt binnen de positieve psychologie gezien als een construct met meerdere dimensies, waar emotioneel, psychologisch en sociaal welbevinden onder vallen. Volgens de positieve psychologie 'floreren' we als we een hoge mate van zowel emotioneel, psychologisch en sociaal welbevinden ervaren. Nu er steeds meer restricties komen op ons buitenleven is het aan onszelf om ons welbevinden goed te onderhouden. Dit om te voorkomen dat we in een soort van 'isolatiedip' terechtkomen, die gepaard kan gaan met gevoelens als verveling, zinloosheid en somberte.
Aangezien we al een tijdje in onze huizen vertoeven zullen de klussen die al tijden op stapel stonden gedaan zijn. Dit bleek wel uit de beelden van de rijen bij bouwmarkten, tuincentra en het grofvuil. Netflix is uitgewoond, de belastingaangifte is de deur uit en de ramen en kozijnen glimmen in de zon. De meest activiteiten die ons normaliter blij maken zoals sporten met een vriend, of je nuttig voelen door je werkzaamheden zijn misschien minder bevredigend nu je op je zolderkamer alleen zit te werken en in je eentje een eindje gaat fietsen. Saai en alleen. Dus wat nu...?
Actief in de weer
Bedenk eens welke activiteiten die je normaal doet en welke nog wel mogelijk zijn binnen de maatregelen omtrent het coronavirus. Word je blij van sport? Hoe kun je toch je sportbehoefte vervullen? Zelf doe ik aan tennis en ga ik regelmatig naar de sportschool. Nu de tennisbaan dicht is ben ik gaan bedenken welke aspecten ik van tennis als zeer fijn ervaar. Los van het samen sporten vind ik het buiten rondrennen een heel prettig aspect. Zo besloot ik om de hardloopschoenen weer uit de kast te halen - net als half Nederland ;) Het leuke is dat ik het uitdagend vind en met een opbouwschema ga beginnen. De fitness is wel in een huiselijke versie aan te passen. Op het internet zijn talloze instructiefilmpjes te vinden. Gewichten maak je van drinkflesjes en voor opdrukken heb je alleen jezelf nodig.
Hobby met passie op maat
Welke hobby of passie heb je? Zit je bij een vereniging en gaan de clubavonden niet door? Hoe kun je toch met je passie bezig blijven in een huiselijke setting? Fotografie is iets waar ik totaal in op kan gaan. Helaas gaan de clubavonden dit seizoen niet meer door en dat vind ik jammer. Ik mis de contacten, de gezelligheid en de gezamenlijke besprekingen van onze gemaakte foto's. Om toch een invulling te geven aan de clubavonden heb ik bedacht dat we de clubavond via een whatsappgroep kunnen doen. Na een goede voorbereiding en een testavond hebben we deze week een eerste clubavond online gehad en dit was heel leuk! En super modern ;) Er staat een artikel in het Dagblad van het Noorden over ons initiatief; wie weet hebben andere clubs of verenigingen er wat aan.
Tijd voor wat anders
Los van de dingen die we al doen, in aangepaste vorm of niet, is het misschien ook leuk om iets nieuws op te pakken. Begin die cursus Spaans, doe online gitaarles, volg online een boeiend onderwerp, ga kleien of kleuren. Ook leuk om samen met je partner, kind of wie dan ook iets nieuws op te pakken. Ga samen yoga doen op een matje in de woonkamer, volg samen een online cursus of bak met z'n tweeën een nieuw recept.
Huiselijke doelen
Het stellen van haalbare doelen geeft structuur en geeft ons een goed gevoel. Maak van je huiselijke doelen haalbare plannen per dag. Het is lekker als je dingen kan afvinken, dat voelt nuttig en belonend. Vergeet vooral ook niet in deze moeilijke tijd dat de activiteiten leuk mogen zijn. Mijn doelen zijn onder andere regelmatig bewegen in welke vorm ook, meer lezen en tijd besteden aan fotografie en kleuren. Zo plan ik op een dag, naast een minder gezellig klusje als stofzuigen (is al beweging), een leesuurtje, een rondje rennen of wandelen in en een uurtje om met fotografie bezig te zijn (bijvoorbeeld foto's sorteren).
Koffietelefoon
De contacten missen we allemaal wel denk ik, van kennissen tot aan naaste familie en vrienden; het is moeilijk. Er ontstaan veel mooie initiatieven om elkaar een hart onder de riem te steken en de online en telefonische hulpmiddelen zijn een fantastische manier om toch een vorm van contact te houden. Een praatje met de buren op het balkon of op straat, we bellen en skypen, sturen massaal een kaartje of e-mail en pakketjes worden via het raam binnengehaald. Samen een spelletje online te spelen kan al een gevoel van verbinding geven, zoals wordfeud. Zelf vind ik dat wel iets fijns om te doen met vrienden en onbekenden.
Aangezien ik tot de risicogroep behoor ben ik veel op mezelf aangewezen en ik merk dat met regelmaat even bellen met vrienden en partner echt helpt tegen het alleen gevoel. We bellen elkaar nu ook vaker en langer ;) Het is fijn is om de dingen die wel lukken te delen, dat voelt echt meer samen. Iedereen is vooral veel thuis en zoekt naar manieren om het hanteerbaar en leuk te houden. Samen aan de telefoon een koffie doen, tegelijk dezelfde film kijken of op afstand op hetzelfde moment samen gaan kleuren zijn toch mooie alternatieven?
Kortom, hoe lastig, verdrietig en alleen het nu in deze coronacrisis ook is, het is zoals het is. Het enige wat misschien iets verzacht zijn de dingen die je goed doen en waar je controle over hebt. Beweeg, zoekt contact, help een ander, eet lekker en lach om grappige filmpjes. Dus gooi je belbundel omhoog en bel je oma, een vriend of vroegere kameraad, drink samen aan de lijn een koffie of een wijn en speel gezellig een rondje wordfeud. #daslief
Hier een filmpje die je door deze tijd kan heen helpen
GGZ Friesland heeft een lijst online geplaatst met tips wat te doen als je thuis zit.
Gebruikte bron:
Poelman, F. (2020, 28 maart). De fotobespreking gaat gewoon door. Nou ja, gewoon… Dagblad van het Noorden, p.18.
Mo Landsman is studente Klinische Psychologie aan de Open Universiteit. www.chronisch-flexibel.nl