Boekrecensie Optie B
confronteer tegenslag, bouw veerkracht, en vind geluk
We maken allemaal verlies, teleurstelling en tegenslag mee maar hoe ga je daar mee om? Door te ontdekken wat je optie B is en daar gaat dit boek over.
De afbeelding op de voorkant vind ik erg sterk: een rode ballon die een grijs betonblok in de vorm van een B in de lucht houdt. Je voelt de zwaarte en de veerkracht tegelijkertijd en dat is de kern van dit boek. Het boek beslaat tien hoofdstukken verdeeld over 172 pagina’s met uiteenlopende relevante thema’s. Deze indeling sluit wel aan bij de verwerking van een groot verlies of het meemaken van een grote tegenslag. De hoofdstukken zijn overzichtelijk, goed leesbaar en er worden toepasbare tips genoemd.
In de inleiding omschrijft de schrijfster haar relatie met haar partner die ze verliest. Dit verlies omschrijft ze vrij gedetailleerd. Het eerste hoofdstuk gaat over het opnieuw leren ademhalen met opbouwend naar vooruit veren en vervolgens het opnieuw leren lachen en liefhebben. In de tussenliggende hoofdstukken komen thema’s als vriendschap, werk, kinderen en mededogen en zelfvertrouwen aan bod.
Er worden veel verhalen in verteld, drama’s en grote verliezen van andere mensen die de schrijfster leert kennen. Het ene verhaal nog afschuwelijker dan de ander. Het doel is volgens mij om te laten zien wat mensen weer kunnen opbouwen en wat men voor elkaar betekenen in tijden van groot verlies of andere trauma’s. Het is ook hoopgevend om te weten dat er meer mensen erge dingen mee maken en daar op een of andere manier een weg in vinden om mee om te gaan. Daarnaast omschrijft de schrijfster haar persoonlijke ervaringen, verdriet en worstelingen omtrent haar verlies alsook haar relatie met de kinderen en hun rouw. Adam Grant, de tweede schrijver van dit boek, is een psycholoog en een vriend van de schrijfster. Hij helpt haar om te gaan met haar verlies aan de hand van tips en wetenschappelijke kennis. Dit wordt verwerkt in de hoofdstukken. Dit maakt het boek in mijn ogen ook wel anders door de combinatie van de persoonlijke beleving van de schrijfster met de psychologische en wetenschappelijke input van de schrijver in een soort van vriendschappelijke basis. Met het doel kracht te vinden in tijden van tegenspoed.
Wat ik mooi vind aan dit boek en hoe het is opgebouwd is, dat duidelijk naar voren komt hoe veerkrachtig mensen zijn en hoe we elkaar kunnen helpen de veerkracht te gebruiken. Ik kan me voorstellen dat mensen uit dit boek steun kunnen halen en geloof dat ze ook hun moeilijkste momenten door kunnen komen en hoe ze anderen kunnen steunen. Wat ik heel sterk vind is de focus op optie B omdat optie A niet meer beschikbaar is. Optie A zou voor de schrijfster zijn dat haar man er weer zou zijn. Dat kan niet dus kunnen we ons beter richten het maximale uit optie B te halen. Een zin die me bij blijft is ‘dat je weer terugpakt wat je is afgenomen’. Je hebt dingen die je altijd met je partner deed bijvoorbeeld. Die doe je niet meer als hij is overleden maar door ze je weer toe te eigenen en dit met anderen te doen of er een andere draai aan te geven maak je ze weer van jou. Zo pakt de schrijfster met haar kinderen het samen een leuke dag doorbrengen weer op en op zo’n manier dat het van hun drieën is. Dit helpt omdat het gevoel van gemis van de vader niet op de voorgrond staat.
Ondanks dat het goed boek is en in Amerika een bestseller zou zijn, hou ik er een gemengd gevoel aan over. Ik heb me geërgerd aan alle namen en de grote hoeveelheid (extreem) gruwelijke verhalen. Dat had wel minder gekund. Het maakte me eerder somber gestemd. Het aparte vond ik dat ik begon dit boek te lezen in tijden van een verlies. In de eerste paar hoofdstukken kon ik er wel wat steun uithalen maar met de tijd en het lezen van de hoofdstukken begon het lezen me steeds meer tegenstaan. Ik kan niet precies de vinger erop leggen waar dat door komt, los van de al genoemde redenen.
Al met al is het idee van het opbouwen van Optie B een goed uitgangspunt ten tijden van grote tegenslag of verlies. De manier hoe het is uitgewerkt is denk ik voor de een geschikter of meer steunend dan voor de ander. De focus op veerkracht en hoop maakt het wel een toegankelijk boek voor iedereen die daar wat support bij wil, zeker in moeilijke tijden. De persoonlijke beleving en zoektocht van de schrijfster maken het wel boeiend, troostend en kan je veerkrachtiger maken.
Mo Landsman, studente Master Klinische Psychologie aan de Open Universiteit
www.chronisch-flexibel.nl