Compliment geven? Zo doe je dat!
Onlangs was het Nationale Complimentendag (1 maart). Een goed moment om op het werk je waardering voor een collega te laten blijken. Hoe doe je dat? Deze 3 tips zorgen ervoor dat het compliment goed en duidelijk aankomt.
1. Kies een goed moment
Kies een goed moment uit om een compliment te geven. Bijvoorbeeld 1 op 1 of juist in het bijzijn van anderen, afhankelijk van wat prettig is voor de ontvanger. En er moet even aandacht voor kunnen zijn, want het zou zonde zijn als jouw compliment in de drukte verloren gaat.
2. Geef het compliment persoonlijk
Stuur geen appje of e-mail, maar geef een compliment in persoon. Zo kan de ontvanger erop reageren en zie je hoe het aankomt.
3. Maak je compliment concreet
Door het compliment concreet te maken, is het duidelijk waar het precies betrekking op heeft. Vage complimenten kunnen namelijk ongemeend overkomen. Zeg dus niet: "Zo, lekker gewerkt vandaag", maar: "Met jou werk ik zo fijn, je hebt aan een half woord genoeg en daardoor loopt iedere behandeling gesmeerd."
Neem het compliment aan, je krijgt het niet voor niks
Als iemand je een compliment geeft, hoef je alleen te bedanken en verder niets. Misschien heb je de neiging om meer te zeggen dan 'bedankt', bijvoorbeeld om het compliment af te zwakken of direct een compliment terug te geven. Dit ontkracht het compliment, dus dat is beter om niet te doen. Neem het compliment dus zelfverzekerd in ontvangst. Je krijgt het niet voor niks!
Goede werking van complimenten
Het geven en ontvangen van complimenten bezorgt je een goed gevoel. Maar er zijn meer positieve effecten:
- Complimenten versterken relaties tussen mensen op een positieve manier. Dat is belangrijk op de werkvloer.
- Mensen vinden het fijn om te horen wat ze goed doen of wat anderen positief waarderen. Dat maakt dopamine aan, een beloningsstofje in de hersenen.
- Complimenten kunnen bijdragen aan een goede sfeer en fijne werkomgeving. Bijvoorbeeld doordat ze zorgen voor meer openheid naar elkaar toe. Als je laat merken wat je waardeert aan een ander, ga je makkelijker het gesprek met elkaar aan.
- Vanuit de gever is het een goede manier om gewenst gedrag te bevestigen.
- En bij de ontvanger kan het zorgen voor een groter zelfvertrouwen. (bron: KNMT)