donderdag 05 december 2019

Deze 4 stappen verbeteren de vitaliteit van jouw organisatie direct

Een organisatie is zo gezond als zijn medewerkers. Investeren in de gezondheid van je medewerkers zorgt voor een laag ziekteverzuim én grotere betrokkenheid. Maar waar begin je? Met deze vier stappen maak je je organisatie direct een stuk vitaler.

De huidige technologische en economische ontwikkelingen gaan razendsnel. Dit tempo bijbenen is voor veel organisaties een hele uitdaging. Flexibiliteit en wendbaarheid zijn dan ook cruciaal. Maar hoe word je een wendbare organisatie? De belangrijkste stappen maak je door ervoor te zorgen dat je medewerkers dit ook zijn. En daar komt vitaliteit om de hoek kijken. Wanneer je lekker in je vel zit, geen of weinig stress ervaart , dan verander je namelijk gemakkelijk mee. En dat niet alleen. Je neemt zelf initiatief, toont interesse en staat open voor nieuwe ideeën.

Een vitale organisatie staat of valt dus bij vitale medewerkers. Wanneer mensen alleen maar dingen doen die energie vreten en niets waar ze juist energie van krijgen, loopt de accu snel leeg en wordt het lastig om optimaal te presteren. Dat je ervoor moet zorgen dat medewerkers niet te veel hooi op hun vork nemen, moge dus duidelijk zijn. Maar er is meer wat je kunt doen om de vitaliteit van je organisatie te optimaliseren.

1. Zorg voor een gezonde lunch en geef medewerkers vrij om te sporten
Slaap je goed, eet je gezond en sport je regelmatig? Grote kans dat je mentaal wel tegen een stootje kan. Dat is niet zo gek. Onze lichamelijk en fysieke gesteldheid zijn namelijk niet los van elkaar te zien. Nu kun je als organisatie je medewerkers natuurlijk niet verplichten om naar de sportschool te gaan, maar je kunt een gezonde levensstijl wél stimuleren. Bijvoorbeeld door ervoor te zorgen dat er in de bedrijfskantine alleen gezond voedsel verkrijgbaar is en je medewerkers tijdens werktijd de ruimte geeft om te sporten.

2. Creëer bewustzijn
Dat roken de kans op kanker verhoogt en fruit eten gezond is, weten de meeste mensen wel. Maar over veel andere gezondheidskwaaltjes bestaat nog onwetendheid. Welke invloed heeft slaap bijvoorbeeld op je productiviteit? Hoe voorkom je rug- en nekklachten? Investeer in een sessie met een gezondheidscoach. Medewerkers die gebruik maken van de collectieve verzekering, krijgen vergoedingen voor zorgbehandelingen én kunnen deelnemen aan gezondheidsoplossingen. Het is ook heel effectief om mensen op de werkvloer te helpen de juiste werkhouding aan te nemen. Werken met ergocoaches is daarom een ideale oplossing. Ergocoaches zijn medewerkers die eerst zelf getraind worden en er vervolgens voor moeten waken dat hun collega’s zich fysiek niet overbelasten.

3. Biedt scholing aan
Een vitale organisatie bestaat niet alleen uit gezonde, maar ook uit bevlogen medewerkers. Dit laatste bereik je onder andere door te zorgen voor voldoende uitdaging en kansen om te groeien, bijvoorbeeld door extra scholing te bieden. Vooral bij oudere medewerkers werkt dit goed. Extra verlofdagen of een extra takenpakket? Daar worden ze niet perse gelukkiger van op het werk, blijkt uit recent onderzoek van het ROA (Research Centre for Education and the Labour Market). Een extra cursus mogen volgen op jouw kosten zet veel meer zoden aan de dijk. Hierdoor voelen jouw medewerkers zich meer betrokken.

4. Zorg voor oprechte aandacht voor de medewerker
Je kunt je medewerkers nog zoveel gratis sportabonnementen, coaching sessies en gezonde lunches aanbieden, als de manager niet naar de medewerkers omkijkt heb je als organisatie een probleem. Aandacht en waardering zijn namelijk cruciaal voor goede prestaties. Sterker nog, medewerkers vinden aandacht of een compliment van hun baas belangrijker dan een financiële beloning, zo blijkt uit het onderzoek ‘waardering op de werkvloer’ van trainings- en adviesbureau Van Harte & Lingsma. Vindt de manager bij jouw organisatie het lastig om die aandacht en waardering te geven? Geen nood aan de man. Ook dit is te leren via speciale coaching. (bron: MT: next generation leadership | Hagar Jobse)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.