Effecten van kunst op positieve gezondheid

Kunst en zorg: een overzichtsstudie
De inzet van kunst en cultuur in de ondersteuning en zorg aan mensen kan een belangrijke bijdrage leveren aan hun positieve gezondheid. Er ontbreekt echter een overzicht van de in de praktijk uitgevoerde culturele interventies en de effecten van deze interventies op de positieve gezondheid van mensen. Ministerie van OCW financiert daarom een kennissynthese naar dit onderwerp. Dit is de opstap naar een breed gedragen kennisagenda.

Onderzoek voor overzicht en input breed gedragen kennisagenda
Eind januari  is ‘Kunst en zorg: een studie naar culturele interventies, langdurige zorg en positieve gezondheid’ gestart. Deze overzichtsstudie wordt uitgevoerd door een consortium van onder andere Hogeschool Windesheim, LKCA en Movisie. Tijdens het onderzoek wordt systematisch en transparant informatie uit wetenschap, beleid én praktijk verzameld en gecombineerd. Zo ontstaat een overzicht van de kennis over effecten van culturele interventies in de langdurige zorg. In het onderzoek werken de onderzoekers nadrukkelijk samen met beleidsmakers en praktijkkenners (stakeholders).

Op drie manieren informatie vergaren
De onderzoekers verzamelen de informatie voor het overzicht op drie manieren: met een literatuuronderzoek, een mappingstudie en stakeholdersbijeenkomsten. Uit literatuuronderzoek blijkt de beschikbare (wetenschappelijke) kennis. De mappingstudie zal aanwezig beleid en praktijkvoorbeelden tevoorschijn halen.

Heeft u suggesties voor deze studie, mail deze dan naar projectleider Cretien van Campen

 

Weblinks:

Video-interview met commissievoorzitter Erik Scherder over kunst voor ouderen:

 

 

Windesheim programmalijn: Zintuigen en zingeving in de zorg voor kwetsbare ouderen

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.