eHealth-programma met leefstijlcoaching voor kankerpatiƫnten
De Open Universiteit is een nieuw project gestart om de zorg voor kankerpatiënten te verbeteren. Onder leiding van Lilian Lechner van de vakgroep Gezondheidspsychologie gaan diverse onderzoekers een eHealth-programma ontwikkelen dat patiënten begeleiding en ondersteuning op maat biedt op het gebied van bewegen, slaap en stressmanagement.
Leefstijlcoaching met eHealth
Onderzoekers van de Open Universiteit gaan, in samenwerking met diverse partners, een bestaand eHealth-programma door ontwikkelen tot een nieuw programma dat de naam CARE-FIT krijgt. Dit programma gaat kankerpatiënten tijdens en na hun behandeling coachen bij en adviezen geven over lichaamsbeweging, betere slaap en omgaan met stress. Deze aspecten kunnen namelijk tijdens en na een kankerbehandeling een gunstig effect hebben op het herstel en de kwaliteit van leven van kankerpatiënten. CARE-FIT is een geautomatiseerd advies-op-maat (AoM) programma. Dergelijke programma’s bieden leefstijladviezen afgestemd op de persoonlijke situatie, voorkeuren en mogelijkheden, zonder dat het zorgprofessionals tijd kost. De onderzoekers kijken samen met hulpverleners hoe zo’n interventie het beste kan worden ingebed in de verschillende zorgpaden van ziekenhuizen, revalidatiezorg en fysiotherapie. Vervolgens gaan ze de haalbaarheid en effectiviteit van deze aanpak evalueren op gedrag, ervaren gezondheid en kwaliteit van leven. Als het programma succesvol en kosteneffectief blijkt, kan dit op grotere schaal worden ingebed in de zorg.
Inhoud en doelen van het project
Het project 'CARE-FIT- Comprehensive AppRoach for Embedding lifestyle support in oncology care - Focusing on Increasing physical activity, better sleep and reducing stress Through eHealth' is gestart op 18 maart 2024 en heeft een duur van drie jaar. De onderzoekers gaan een bestaande, bewezen effectieve online interventie voor patiënten met prostaat- en darmkanker aanpassen en uitbreiden, zodat die ook van toepassing is voor mensen met andere vormen van kanker. Daarnaast worden uitgebreide adviezen opgenomen over het omgaan met slaapproblemen en stress. Vervolgens kijken de onderzoekers hoe ze het programma kunnen inbedden in de bestaande zorg die verleend wordt door ziekenhuizen, oncologische revalidatie en oncologische fysiotherapie. Ook gaan ze de effecten van het programma na op het gedrag, de gezondheid en de kwaliteit van leven van patiënten en bekijken ze de kosteneffectiviteit ervan. (bron: Open Universiteit)