Gratis artikel over conflict uit Tijdschrift Positieve Psychologie 2023-2
Zijn meningsverschillen goed voor het leren in teams?
”There is a place beyond right and wrong. I will meet you there.”
Deze uitspraak van Rumi, de beroemde 13e-eeuws Perzische dichter, belooft licht aan het eind van de tunnel – als je bereid bent verder te kijken dan je eigen gelijk. En dat is vaak bij conflicten nou net een lastige stap.
De Van Dale geeft als definitie van een conflict: een verschil van mening en een toestand van onvrede die uit een botsing voortvloeit. Die botsing is vaak tussen mensen, organisaties of landen, maar kan ook binnen een persoon voorkomen. Dan noemen we het een intrapsychisch conflict. En die conflicten kunnen heftig zijn, wat ik maar al te vaak gezien heb als voorzitter van de Burenbemiddeling Amsterdam (FB) en u wellicht kent van tv-programma’s die er vaak nog een schepje bovenop doen om de kijkers te shockeren en te plezieren...
Omdat conflicten nu eenmaal vaak voorkomen leek het ons als redactie een goed idee er een themanummer aan te wijden om te zien hoe de positieve psychologie hierin iets kan betekenen, en we hopen dat u na het lezen van de artikelen in dit nummer daar een (nog) beter beeld bij hebt gekregen.
Conflicten mogen dan vaak lastig zijn, maar bedenk dan maar: Hoe groter de kloof, hoe mooier de brug!
Namens de redactie,
Fredrike Bannink, Nele Jacobs, Nancy Peeters
Maak nu gratis kennis met het Tijdschrift Positieve Psychologie en lees of meningsverschillen goed zijn voor het leren in teams.
Zijn meningsverschillen goed voor het leren in teams? – Marianne van Woerkom & Marloes van Engen, TPP 2023-2
U heeft al een digitaal abonnement op TPP voor slechts € 19,50 per jaar!