maandag 14 oktober 2024

Gratis artikel uit TPP 2024-2 over vriendschap

Vriendschap

Christopher Peterson, een van de vaders van de positieve psychologie, vatte de positieve psychologie samen als 'other people matter'. Dit leek ons een waardevol thema voor ons tijdschrift. Mensen hebben andere mensen nodig voor geluk en welzijn, om überhaupt te kunnen functioneren, om zich gezond en goed te voelen. Vriendschap is daarbij een bijzondere vorm van menselijk contact. Nee, meer nog, deze bijzondere vorm van contact kan ook plaatsvinden tussen dieren, of tussen mensen en dieren.

In het leven ontkomen wij er niet aan te erkennen dat relaties en vriendschappen ook kunnen eindigen. Soms met een knallende ruzie, maar veel vaker verwateren vriendschappen langzaam. Bijvoorbeeld als een samenwerking eindigt. 

Na tien jaar Tijdschrift Positieve Psychologie stopt het tijdschrift tot onze spijt, ook online, en gaan we op andere manieren verder met het vespreiden van dit mooie gedachtegoed. De redactie start in 2025 met het netwerkpositievepsychologie.nl om professionals te verbinden en kennis te delen. De website komt in oktober 2024 online. Kloosterhof blijft actief rond dit thema, bijvoorbeeld door de positieve psychologie nieuwbrief uit te blijven geven. Mogelijk zullen we samen met Kloosterhof conferenties organiseren, boeken publiceren of andere gezamenlijke projecten vormgeven, maar het tijdschrift zoals het sinds 2015 bestaan heeft gaat definitief stoppen. Na dit nummer over vriendschap volgt er nog één afscheidsnummer: 25 jaar positieve psychologie.

Dankbaar voor de vriendschappelijke samenwerking de afgelopen tien jaar, terugkijkend op een fijne en vruchtbare samenwerking, wensen wij onze lezers en iedereen bij Kloosterhof fijne vriendschappen, oude en nieuwe, en veel vriendelijkheid. 

Veel leesplezier!
De gasthoofdredactie van dit nummer,
Jacqueline Boerefijn
Marlies Jellema


Lees nu gratis uit deze uitgave

Een filosofische kijk op vriendschap - Dr. Ronald Wolbink

Wat is vriendschap en waarom vinden we het zo belangrijk om vrienden te hebben? ‘Vriend’ en ‘vriendschap’ zijn alledaagse begrippen. We staan amper stil bij wat deze woorden betekenen en hoe we ze gebruiken in ons dagelijks leven. Wel hebben we, over het algemeen, het idee dat het hebben van vrienden belangrijk is en dat je vriendschap moet onderhouden.

 

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.