​Grenzeloos gelukkig
9 landen verklappen hun geheime recept
Van een potje ‘niksen’ in Nederland, tot ‘saudade’ in Brazilië: de Deense auteur Helen Russell verzamelde in haar Atlas of Happiness dertig cultuurgebonden gewoonten die gelukkig kunnen maken. Een bloemlezing, voor iedereen die een portie geluk kan gebruiken.
‘Sisu’ in Finland
De beste remedie tegen de winterblues is de kou simpelweg omarmen, zo weten de Finnen als geen ander. Van fietsen in de sneeuw tot ijszwemmen: ‘sisu’ is het Finse begrip dat wijst op hun bovengemiddelde doorzettingsvermogen en volharding. Al kunnen de sauna’s en Finse stoombaden natuurlijk ook een verklaring zijn voor het feit dat ze drie keer op rij de titel ‘gelukkigste land ter wereld’ kregen van de Verenigde Naties.
‘Friluftsliv’ in Noorwegen
‘Friluftsliv’ betekend letterlijk ‘leven in vrije lucht’ en verwijst naar zoveel mogelijk tijd in de natuur doorbrengen. Dat komt volgens de Noren zowel je mentale als fysieke gezondheid ten goede. Ook hier weer zou het een verklaring kunnen zijn waarom Noorwegen hoog scoort op de lijst met gelukkigste landen ter wereld.
‘Wabi-sabi’ in Japan
Onvolmaaktheid, vergankelijkheid en onvolledigheid, is de betekenis achter het Japanse wabi-sabi. In dit traditioneel boeddhistische land verwijst het naar het aanvaarden van de vergankelijkheid van het leven en het omarmen van dingen in hun natuurlijke staat van zijn. Denk aan de schoonheid zien in gebroken aardewerk, of een ouder wordend gezicht.
‘Azart’ in Rusland
Grijp alle kansen die je krijgt, ook al moet je daarvoor uit je comfortzone treden of zijn ze heel extreem. Dat bedoelen de Russen met ‘azart’, een concept dat uitnodigt om het heft in eigen handen te nemen en zelf iets te doen met je leven. Een klassieke azart-praktijk? Ze je tanden eens in een stevige berkentak, terwijl je geniet van een saunasessie.
‘Keyif’ in Turkije
In Turkije hebben ze zo hun eigen versie van ‘carpe diem’, onder de noemer ‘keyif’. Het betekent zoveel als genieten van de kleine dingen in het leven. Of het nu een lange wandeling in het bos is of een maaltijd delen met vrienden: geluk zit in een klein hoekje, klinkt de filosofie.
‘Saudade’ in Brazilië
Een unieke mix tussen melancholie, nostalgie en verlangen naar een geluksmoment dat er ooit was en nooit zal terugkeren. Tot zover de poëtische omschrijving van ‘saudade’, een term die bekend is in de literatuur en muziek van Brazilië, Portugal en Kaapverdië. De Portugese schrijver Manuel de Melo omschrijft het als “een plezier dat je doet lijden, een kwaal waar je van geniet”.
‘Niksen’ in Nederland
Nederlanders haalden de internationale pers met ‘niksen’, dat magazine Time omschreef als “de Nederlandse invulling van nietsdoen”. Het verwijst naar de kunst van het nietsdoen, waardoor de geest vrij spel krijgt en soms de beste creatieve ideeën opborrelen.
‘Meraki’ in Griekenland
Je onverdeelde aandacht en liefde geven aan een creatieve of artistieke taak, dat is ‘Meraki’ in het Grieks. Of het nu om schilderen, koken of muziek maken gaat: het tegenovergestelde van multitasken schenkt ons volgens de Grieken een voldaan geluksgevoel.
‘Ubuntu’ in Zuid-Afrika
‘Ubuntu’ kent zijn oorsprong bij het Afrikaanse Bantu-volk, maar werd intussen door de hele Zuid-Afrikaanse gemeenschap aangenomen als levensfilosofie. Tijdens zijn toespraak op een herdenking voor Nelson Mandela, omschreef ex-president Barack Obama het concept als “dat er éénheid is in de mensheid, dat we dichter tot onszelf komen door voor anderen te zorgen”. (bron: BusinessAM | Nina Dillen)