Kunnen we een OPTIMIST :-) worden?

Het lijkt mogelijk, zelfs mijn kat ziet mogelijkheden! Volgens Leo Bormans, schrijver van het boek 'Word optimist', kunnen we een optimist worden door onszelf een optimistische levensstijl aan te leren. En dit doen we door met een positieve blik naar het leven te kijken. Een optimist is volgens Bormans iemand die de beste uitkomst verwacht en niet opgeeft, die in staat is dingen te herinterpreteren en werkt aan zijn eigen geluk. Optimisten zijn mensen, bij wie anderen graag in de buurt zijn, optimisme is aanstekelijk. Ook als je al optimistisch van aard bent, zijn er mogelijkheden om dit nog meer te verdiepen en te verbreden. Aard van het beestje kun je, denk ik, niet zomaar veranderen, maar hoe je naar de wereld kijkt of dingen interpreteert kun je nog wel wat bijkleuren en trainen. Hoop ik.

Optimisme is wel iets wat bij mij past. Ik zie mogelijkheden en kansen, ik maak dingen voor mezelf haalbaar en geloof in de goede dingen van het leven. Optimisme heeft me (een) hoop te bieden, zoals de positieve kracht in mijzelf, die me helpt in goede en slechte tijden. Met regelmaat gooit mijn lichaam roet in het eten, maar dan zoek ik naar ander eten. Op de momenten dat ik de wereld met een donkergekleurde bril bekijk, sta ik mezelf dat voor een tijdje toe, om vervolgens mijn blik te richten op iets met kleur, zoals mooie muziek of een korte wandeling. Er is altijd iets wat ik wel kan en dat stelt me erg gerust en maakt de minder leuke periodes een stuk leuker en draaglijker. Dit past binnen de broaden-and-build-theory (Frederickson, B.L., 2004), die stelt dat positieve emoties je blik, gedachten en gedrag verbreden, waardoor je creatiever, nieuwsgieriger en een socialer mens wordt. ( Negatieve emoties werken juist beperkend ). We zullen gezonder zijn, langer leven en ons blijer voelen. Kortom, redenen genoeg om jezelf een optimistische levensstijl aan te meten, toch?

Of het lezen van dit boek het antwoord is om jezelf een optimistische levensstijl aan te leren, kan ik niet voor jou beoordelen. Het kan je wel aan het denken zetten over of er gebieden zijn in je leven of in je interpretatie van je wereld, waar je wat aan kan updaten, opkrikken of bijwerken. Ondanks dat ik positief ingesteld ben, heb ik ook wel eens de neiging wat kort door de bocht, ongeduldig of pessimistischer te zijn. Dan zijn de tips in dit boek best leuk om eens een tijdje te proberen, want ze kunnen je helpen positiever naar het leven te kijken en de focus te verplaatsen naar je krachten.

Positief zijn kun je (deels) leren, dat vraagt wel je aandacht en wat training. Klinkt wel heel simpel en deels is dat het ergens ook wel vind ik. De andere kant is dat positief zijn niet voor iedereen een vanzelfsprekendheid is. Er is tenslotte hoop, hoop op een positiever leven. Af en toe jezelf eens afvragen waar je allemaal goed in bent, waar je van geniet en vooral waar je happy van wordt, helpt je de dag al wat meer kleur te geven. Net zoals mijn kat; ze is gek op zonnen, en zo ligt ze toch heerlijk te bakken op het strand. Alles is mogelijk. Of ben ik nu tè optimistisch?
 

Auteur: Mo Landsman, studente Master Klinische Psychologie aan de Open Universiteit.
Website: www.chronisch-flexibel.nl

Hier een aanvullende lezing van Leo Bormans over hoop en optimisme: https://www.youtube.com/watch?v=UBpb1v8GIfw

 

Hier nog een artikel met wat verdieping over de broaden-and-build theory of positive emotions theory van B. Frederickson:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1693418/pdf/15347528.pdf

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.