Langdurig thuiswerken beïnvloedt mentale en fysieke gezondheid
Het kabinet heeft de oproep om zo veel mogelijk vanuit huis te werken voor onbepaalde tijd verlengd. Veel werknemers waarvoor het mogelijk is, zijn tot nu toe erg positief over thuiswerken. Maar nu het structureel wordt, kun je hier kanttekeningen bij plaatsen: de mentale en fysieke gezondheid van medewerkers komt in het geding.
"Autonomie is de beste voorspeller van werkgeluk en omdat dit thuiswerkexperiment gedwongen is, wordt dat met voeten getreden," aldus organisatiepsycholoog Aukje Nauta in de Volkskrant. "Bovendien zijn we sociale dieren, voor wie gesprekken met collega’s als ‘sociale vitaminen’ zijn. Je kunt niet zonder."
Ook hoogleraar psychologie Mark van Vugt van de Vrije Universiteit is kritisch. Tijdens het internationale onderzoek dat hij leidde naar de psychologische gevolgen van thuiswerken zag hij dat het kan leiden tot verminderde zingeving, creativiteit en sociale cohesie. "Onze samenleving draait om werk, mensen ontlenen er hun identiteit en betekenis aan, en dat doe je in groepsverband," stelt Van Vugt. Hij vindt het dan ook ‘onvoorstelbaar’ dat Rutte in zijn laatste corona-persconferentie hier zo makkelijk overheen stapt. "Het kabinet en werkgevers hebben echt zitten slapen, ze hadden allang moeten nadenken over een hybride-werkmodel met het kantoor als ontmoetingsplek."
Maatwerk nodig
Volgens Nauta hebben we meer maatwerk nodig, zodat medewerkers de autonomie weer kunnen terugveroveren. "Maak een aantal vuistregels waar je per individu licht van kan afwijken. Zo’n vuistregel kan zijn om ongeveer de helft van de week weer op kantoor te komen. Dan gaat het niet ten koste van zichtbaarheid en carrière." (bron: HRpraktijk)