Leidinggevende cruciaal voor werkgeluk
Wil je je goed voelen in je baan? Dan speelt je manager of chef daar een belangrijke rol in. Het werkgeluk wordt het meest bepaald door de mate waarin medewerkers tevreden zijn over hun leidinggevende. Aanvullend zijn autonomie, werk-privébalans en persoonlijke groei doorslaggevend.
Helemaal verrassend is de bevinding niet. “People join companies, but leave managers”, is een oneliner die al jaren meegaat in het bedrijfsleven. Maar er is werk aan de winkel. Zo heeft de helft van de medewerkers de indruk dat hun leidinggevende niet geeft om hun welzijn of mening. Dat maakt dat velen niet tevreden zijn met hun leidinggevende en dat bijgevolg ook hun werkgeluk wordt aangetast.
Corona
De coronacrisis doet de tevredenheid over de leidinggevende bovendien verder dalen: van 6,62 op 10 voor de lockdown naar 6,25 op 10 na zes weken na het begin van de lockdown.
Isabelle Hoebrechts, oprichtster van 361° dat organisaties helpt met hun werkomgeving, ziet vooral een probleem bij bedrijven met een hiërarchische structuur. “In vele gevallen staat de leidinggevende zelf ook onder druk van hogerhand en directies. Daardoor staan zijn of haar beslissingen volledig in het teken van cijfermatig rendement, en niet in teken van het welzijn van de medewerker”, oppert ze.
Vooral in dergelijke culturen heerst er, volgens haar, weinig vertrouwen en neemt de controle de overhand. “De crisis heeft dit probleem uitvergroot omdat er door het thuiswerken minder controle mogelijk is. Dit wordt opgevangen door vele verplichte digitale meetings, waarbij er veelal te weinig empathie wordt getoond door de leidinggevende.”
Wat bepaalt ons werkgeluk?
(in volgorde van belangrijkheid)
- Tevredenheid over leidinggevende
- Autonomie
- Werk-privébalans
- Bijdrage tot persoonlijke groei
- Financiële tevredenheid
- Baanonzekerheid
- Benutting van vaardigheden en capaciteiten
- Waardering/sociale steun door collega’s
- Inrichting van de werkomgeving
- Werk vraagt veel concentratie
(bronnen: Jobat | William Visterin, Geluksonderzoek 2020)