Met deze 7 tips blijf je overeind, ook als het tegenzit
1. Op avontuur!
Je staat op, eet je gebruikelijke ontbijt, bekijkt het nieuws, neemt de vaste route naar je werk en drinkt dezelfde koffie of thee als altijd. Routines geven zekerheid, maar als je alles op de automatische piloot doet, vergeet je gemakkelijk dat je tot veel meer in staat bent. Por jezelf op als alles grijs en suf lijkt. Ga eropuit, ook zonder doel of gezelschap. Bezoek een vreemde stad of je eigen woonplaats, maar dan met verwonderde ogen. Als je niet kunt teruggrijpen op routines, word je alerter en bewuster van je acties. Je ontdekt welke routines zinvol zijn en welke je liever achter je laat.
2. Pieker niet over het verleden (het is zoals het is)
Op rotdagen denken we graag aan het verleden. Hoe zou ons leven eruitzien als we de dingen anders hadden gedaan? Het is een verleidelijke gedachtegang, maar erg bruikbaar is die niet. Besluiten die je hebt genomen, hebben altijd een reden. Je reageert op je omgeving, en jouw keuze verandert die omgeving op een manier die jouw besluiten in de toekomst weer beïnvloeden. Die keten blijft voortduren. En niemand weet wat er voortkomt uit een rotdag. Je leven is wat het is, en dat is hoe dan ook niet zonder betekenis.
3. Blijf altijd een beginner
Hoe meer kennis je hebt verzameld, hoe vaker je denkt: weet ik al, heb ik al gezien, heb ik al gedaan. Van die houding word je niet per se vrolijker. Sterker: veel mensen ervaren geluk als ze iets voor het eerst doen. Wat ook helpt, is naar het leven kijken ‘als een beginner’. Je hoeft je kennis niet te vergeten, maar stap wel af van je (oude) aannames. Wie dat doet, komt onverwachte (uit)wegen tegen.
Werkt de manier waarop je iets aanpakt niet? Verander van koers. Stug volhouden leidt tot de sunken cost fallacy: je blijft tijd, geld en energie investeren, alleen omdat je er al zoveel tijd, geld en energie in hebt gestopt. Dat brengt nooit een nieuwe uitkomst.
4. Muziek haalt je uit een dip
Melodieën beïnvloeden onze stemming en brengen ons in beweging - van een mars voor soldaten tot swingende dansers. Op ongelukkige momenten kun je daar gebruik van maken door muziek te kiezen die juist níet bij je stemming past. Hoe sterk je jezelf ook herkent in die ballade over een gebroken hart, je hebt meer aan een goede powermix: nummers waardoor je je sterk voelt en die je letterlijk in beweging brengen in plaats van je gemoedstoestand onderstrepen. Goede smaak is geen vereiste. Zelfs de grootste kitsch ontpopt zich in ons brein soms tot iets van betekenis. Schaam je er niet voor.
5. Leg die joggingbroek terug in de kast
Als alles te veel wordt, besteed je liever geen tijd aan kleding. Liever trek je de eerste de beste slonstrui uit de kast. Maar juist als je ongelukkig bent, kun je beter langer bij je kleding stilstaan. Kleed je alvast op betere tijden zodat je met trots in de spiegel kunt kijken. Trek aan dat driedelig pak of die mooie jurk! Aan een beetje overdressed zijn is nog niemand doodgegaan.
Zie je dat niet zitten, dan kun je altijd nog kiezen voor comfortkleding. Net als andere zoogdieren zijn mensen gevoelig voor aanraking. Een zacht troostvest, een wollige deken of lekker zware jas kunnen je onbewust kalmeren.
6. Op tijd naar bed!
Soms gaat iets onverwacht mis en kun je daar niets tegen doen. Een stabiele basis helpt, en je lichaam is daarvan een belangrijk onderdeel. Slaap acht uur per nacht, want zonder voldoende rust wordt je wereld grauwer. Zorg dat je gedurende de dag rechtop staat of zit. Wat je ook van je lichaam vindt, een trotse en lichtvoetige houding herinnert jou en de wereld eraan dat je sterk in je schoenen staat. Een simpele ademoefening kan hierbij goede diensten bewijzen. Focus op je ademhaling. Adem in, tel tot vier. Adem uit, tel tot vier. Adem in, tel tot vier. Adem uit, tel tot vier. In zestien seconden ben je terug op aarde.
7. Bidden zonder god
Zorgen ben je liever kwijt dan rijk. Je kunt ze van je af schrijven of schreeuwen maar het kalme ritueel van een snel gebed helpt ook. Door je angst en hoop uit te spreken, kan overzicht ontstaan. Om wie of wat maak jij je zorgen, waar ben je blij om en dankbaar voor, en wat hoop je dat de toekomst brengt? Het helpt om dat op een rij te zetten. Elk schietgebedje werkt. (bron: AD.nl | Samuel Bom)