maandag 10 januari 2022

Nieuwe vaardigheden voor persoonlijke groei en werkgeluk aanleren

Nieuwe vaardigheden aanleren is belangrijk voor je persoonlijke groei en werkgeluk. Maar het is ook essentieel om bij te blijven; de arbeidsmarkt is immers voortdurend in beweging. Stel jezelf daarom doelen en werk actief aan je praktische skills.

Een vaardigheid is een taak of activiteit waarin je meer bedreven bent dan anderen, zoals multitasking, out of the box-denken, organiseren, verkopen of analyseren. De  meeste werkgevers letten tegenwoordig meer op een combinatie van vaardigheden en kennis dan op diploma’s. Omdat de arbeidsmarkt voortdurend in beweging is, moet je die vaardigheden wel met enige regelmaat aanscherpen en nieuwe skills leren. Maar hoe doe je dat?

Analyseer je kwaliteiten
Waar ben je echt goed in? Waarin vind je het meeste werkplezier? Waarmee maak jij een verschil? Welke problemen heb je opgelost? Breng de skills in kaart die jou het beste liggen en waar je meer mee zou willen doen. Misschien kreeg je in het verleden een compliment van een werkgever of klant over een specifieke taak die je uitvoerde. Dan is dat waarschijnlijk de richting waarin je je verder kunt ontwikkelen.

Stel een doel
Stem je vaardigheden af op het werk dat je wil (gaan) doen. Stel een helder en haalbaar doel. Een goede reden voor competentieontwikkeling is bijvoorbeeld een hogere of andere functie die je op het oog hebt, of misschien zelfs een compleet ander beroep. Als je je doel eenmaal in het vizier hebt, ben je optimaal gemotiveerd om nieuwe vaardigheden te ontwikkelen.

Deel het
Wil je binnen je huidige organisatie doorgroeien, laat je leidinggevende dan weten welke vaardigheden bij jou passen en waarom jij die wil ontwikkelen. Wellicht kun je zelfs een cursus laten vergoeden door je werkgever. Werkgevers houden soms een skills- of vaardighedenmatrix bij, waarin zij de kerncompetenties, vaardigheden en certificaten van hun medewerkers in kaart brengen. Controleer dat je met de correcte skills daarop staat en geef aan welke je wil aanleren. Als jij meerdere vaardigheden goed kunt toepassen, dan word je een multi-inzetbare medewerker en ben je van grotere waarde voor de organisatie.

Volg trainingen
Je kunt veel zelf doen om je praktische competenties aan te scherpen of nieuwe vaardigheden aan te leren. Werk je bijvoorbeeld bij een servicegerichte organisatie, dan versterk je mogelijk je positie door een cursus communicatieve vaardigheden te volgen. Ook opleidingen probleemanalyse, samenwerking/teambuilding en leidinggeven kunnen vaardigheden opleveren waar je in praktijk veel profijt van hebt. Veel trainingen kun je online volgen, waardoor ze makkelijk te combineren zijn met je werk.

Coaching
Vind je het lastig om zelf je koers in kaart te brengen of te analyseren wat je sterkste eigenschappen zijn? Een coach kan je helpen inzicht te krijgen in knelpunten en nieuwe professionele vaardigheden aan te leren. Zo kun je sneller, gemotiveerder en doelgerichter een verbeterslag aanbrengen in je professionele leven.

Vooral doen
Een cursus of een coach kan je goed op weg helpen, maar als jij meer een doener bent dan een denker, dan ontwikkel je een vaardigheid het best in de praktijk. Bij voorkeur doe je dat in een omgeving waar die vaardigheid nodig is, bijvoorbeeld een stageplek op een andere afdeling binnen je organisatie. (bron: Intermediair)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.