maandag 13 september 2021

UT lanceert gratis app om mensen met kanker emotioneel te ondersteunen

De gratis app Compas-Y van de Universiteit Twente  is bedoeld voor mensen die in het afgelopen jaar de diagnose kanker hebben gehad. Kanker heeft bijna altijd een enorme impact op het leven van mensen. Hoe om te gaan met de vele emoties en onzekerheden die de diagnose en de behandelingen met zich meebrengen? Dat valt vaak niet mee. Om mensen in deze moeilijke tijd een steuntje in de rug te geven, hebben onderzoekers van de UT en het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) samen met het MST en patiënten en verpleegkundigen een app ontwikkeld die kan helpen om de veerkracht te vergroten. Een laagdrempelig hulpmiddel die vooral in de eerste fase na de diagnose een houvast kan bieden: dat ontbrak volgens hen nog.   

Zelfcompassie
De app is gebaseerd op zelfcompassie, een steunende en vriendelijke houding tegenover jezelf in moeilijke tijden. Zelfcompassie gaat over voor jezelf zorgen, en dat kan er voor iedereen anders uit zien. Steeds meer onderzoek laat zien dat zelfcompassietrainingen mensen met kanker kunnen helpen om minder angst en stress te ervaren. En minder kritisch voor zichzelf te zijn. En beter in hun vel te zitten. Maar een training speciaal voor mensen met kanker, en voor op de smartphone, dat was er nog niet. Terwijl het juist in de drukke periode na de diagnose fijn kan zijn om de training te volgen in je eigen tempo, en op momenten die jou goed uitkomen.

App
Compas-Y is volledig ontwikkeld samen met patiënten en verpleegkundigen. In een aantal workshops is eerst heel breed gekeken: Waar lopen mensen met kanker tegenaan na de diagnose? Welke hulp is er al, en wat ontbreekt er? Daarna probeerden de patiënten en verpleegkundigen verschillende zelfcompassie oefeningen uit. En zetten ze belangrijke onderwerpen op een rijtje die in de app moeten komen. Bijvoorbeeld grenzen stellen, en voor je lichaam zorgen.

Daar kwam uiteindelijk Compas-Y uit. In de app leren patiënten door middel van video's, teksten, oefeningen en illustraties meer over waar mensen met kanker vaak tegenaan lopen. En hoe je hier op een vriendelijke manier mee om kunt gaan. Elke week komen er nieuwe onderwerpen en oefeningen bij, voor een periode van 6 weken. Patiënten kunnen de app op hun eigen manier en in hun eigen tijd gebruiken. De eerste deelnemers zijn gestart. Een patiënt na afloop: “Ik kan niet anders zeggen dan dat de app heel belangrijk is geweest. Door de app kon ik kon makkelijker het werk loslaten of zeggen van hé, luisteren naar mijn lichaam, ik stop ermee voor vandaag.” (bron: Universiteit Twente)

 

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.