VU-onderzoekers over genen & geluk in World Happiness Report
VU-onderzoekers schrijven hoofdstuk over genen & geluk in World Happiness Report (VN). Te midden van oorlog en ziekte toont World Happiness Report een lichtpuntje.
Hoogleraar Meike Bartels (Genetica en Welbevinden) en haar teamleden Margot van de Weijer en Lianne de Vries van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU) schreven een hoofdstuk in het World Happiness Report over de biologische basis van geluk om verschillen in geluk tussen mensen te verklaren. Dit hoofdstuk geeft een overzicht van studies die aantonen dat sommige mensen worden geboren met een reeks genetische varianten die het gemakkelijker maken om zich gelukkig te voelen, terwijl anderen minder geluk hebben. Bartels: "Daarom moet informatie over oorzaken van verschillen in geluksgevoel worden gebruikt om geluksbevorderende interventies, sociaal beleid, activiteiten en omgevingen te creëren die de bloei van genetisch potentieel mogelijk maken en tegelijkertijd kwetsbaarheid en risico's compenseren."
Van de Weijer: "Bij geluk zijn biologie of genetica vaak niet het eerste waar de meeste mensen aan denken. Als je echter geluk en individuele verschillen daarin wilt begrijpen, kunnen en mogen deze factoren niet worden genegeerd."
Finland weer gelukkigste land
Dit jaar markeert de 10e verjaardag van het World Happiness Report, dat gebruikmaakt van wereldwijde enquêtegegevens over hoe mensen hun eigen leven evalueren in meer dan 150 landen. Voor het 5e jaar op rij staat Finland bovenaan als gelukkigste ter wereld. Dit jaar lag de score aanzienlijk voor op andere landen in de top tien. Denemarken blijft de tweede plaats bezetten, en de 3e plaats met IJsland dat is gestegen van de 4e plaats vorig jaar. Zwitserland staat op de 4e plaats, gevolgd door Nederland en Luxemburg. Bartels: "Prachtig dat Nederland zo hoog in de ranking staat, maar is echter essentieel dat we ook verder kijken dan die gemiddelde scores per land. Iedereen is anders en ons hoofdstuk legt uit waarom het voor sommige mensen gemakkelijker is om gelukkiger te zijn dan voor andere mensen."
De Vries: "Het is niet verwonderlijk dat geluk varieert tussen landen en individuen, maar de redenen waarom zijn een complexe mix van omstandigheden, gebeurtenissen, genetica en biologie. We beginnen net te ontdekken hoe dit mengsel eruitziet."
Lichtpuntje in donkere tijden
In deze roerige tijd van oorlog en pandemie meldt het World Happiness Report 2022 een lichtpuntje in donkere tijden. De pandemie bracht niet alleen pijn en lijden met zich mee, maar ook een toename van sociale steun en welwillendheid. Terwijl we vechten tegen de kwalen van ziekte en oorlog, is het vooral belangrijk om het universele verlangen naar geluk te onthouden en het vermogen van individuen om elkaar te steunen in tijden van grote nood. (bronnen: VU, WHR)