Wat je negeert, gaat stinken
Lichaamsgerichte coaching is in opkomst in Nederland. Coaches en therapeuten worden zich steeds meer bewust van de kracht van de verbinding tussen hoofd en lijf. Het merendeel voelt zich echter nog niet zo comfortabel bij deze vorm van coaching, want een grondoefening op een matje, een ademhalingsoefening of een YIN- houding vragen ook iets van jou als coach. Maak jij daarom ook vaak de veiligere, minder kwetsbare, keuze voor mentaal gerichte coaching? Zonde, want bij diep weggestopte emoties of onbewuste impactvolle gebeurtenissen, is dit niet altijd toereikend. Suzanne Smeenge, docente en eigenaresse van Alba-academie, en Emrik Suichies, docent bij Alba-academie en internationaal trainer op het gebied van biofysische geneeskunde, werken samen op het gebied van lichaamsgericht werken. Emrik’s visie: “Wat je negeert, gaat stinken.”
Coachen is meer dan alleen uitdeuken
Emrik: “Vergelijk het met een deuk in je auto. Als je niets doet, gaat het roesten. Maar is alleen uitdeuken voldoende? Wat vaak genegeerd wordt, is wat het ongeluk met de bestuurder of inzittenden heeft gedaan. Misschien zit er schrik in het lijf, twijfel (waarom zag ik het paaltje niet?) of onrust (wat als het weer gebeurt?). Adrenaline is door het lijf gestroomd. Wat voor invloed heeft dat gehad?” En wat gebeurt er wanneer dit structureel wordt en daarmee normaal?!
Het effect van neurotransmitters
“Neurotransmitters, zoals adrenaline, achetylcholine, dopamine, serotonine, gaba en endorfinen hebben een grote invloed op hoe iemand zich lichamelijk of geestelijk voelt”, vertelt Emrik. “Onder invloed van stress of de impact van ingrijpende levensgebeurtenissen kan de productie van deze stoffen verstoord raken en allerlei mentale, fysieke en/of sociale klachten veroorzaken”. “Vaak proberen we die klachten te verhelpen met medicijnen of therapieën, toch zijn de klachten of symptomen nooit het probleem an sich” vult Suzanne aan. “Zij wijzen op onderliggende problemen. Een professioneel coach gaat met de cliënt op zoek naar dat onderliggende verhaal. Daarmee krijgt een cliënt inzicht in zijn/haar blokkades. Maar alléén inzicht is niet voldoende om daadwerkelijk een verandering teweeg te brengen. Door een integrale aanpak waarbij je mentaal gerichte coaching combineert met lichaamsgerichte coaching kun je blokkades letterlijk opheffen en de energie weer vrij laten stromen. Dat is nooit een quick fix. Bij dieperliggende thema’s gaat het om millimeter werk.”
Zelfhelend vermogen
Emrik: “Het zelfhelend vermogen van het lichaam is groot. We weten dat het lichaam zichzelf steeds vernieuwt en opbouwt. Alle informatie hiervoor ligt opgeslagen in ieders unieke DNA. Niet veel coaches hebben kennis over die biofysische wetenschap, het unieke DNA, het brein en gedragingen van hormonen en organen. Terwijl je hiermee als coach wel het verschil kunt maken voor de cliënt. Het lichaam liegt immers nooit en geeft subtiel aan wat nodig is om te (h)erkennen en herstellen. Een coach die de cliënt zelf naar deze signalen kan leren luisteren, geeft de cliënt eigen regie over herstel.” Suzanne voegt daaraan toe: “En doordat zelfbewustwording, zelfreflectie, discipline en eigenliefde groeien, kan de cliënt bovendien zélf leren werken aan preventie.”
Ontwikkeling van coaches in eigen lichaamsbewustzijn
Je kunt een cliënt echter niet verder brengen dan je zelf bent, dus om effectief lichaamsgericht te kunnen coachen, dien je als coach optimaal ontwikkeld te zijn en blijven in je eigen lichaamsbewustzijn. Suzanne: “Elke dag dat je aan jezelf werkt, jezelf beter leert kennen en jezelf meer ‘wordt’ en ‘bent’, doe je niet alleen voor jezelf, maar ook ter ere van je cliënten én je kinderen. Je DNA verandert namelijk mee”. Emrik: “En ook als coach heb je een tekort of overschot aan bepaalde neurotransmitters en blokkades en maak je soms gewoon geen contact met deze wezenlijke onderdelen die het verschil maken tussen leven en overleven. Het is goed om je daar bewust van te zijn en er mee aan de slag te gaan, want wat je negeert, gaat vaak snel stinken”.