Wat kan ik doen als ik de werkdruk te hoog vind?
Wij Nederlanders stropen graag de mouwen op, maar er zijn grenzen. Moet je permanent meer doen dan je aankunt, dan is het zaak om in te grijpen – voordat je een burn-out hebt.
Werkgevers willen maar al te vaak dat je ‘geen 9-tot-5-mentaliteit’ hebt. Begrijpelijk, een keer wat langer doorgaan zodat een project nóg mooier is, of een klant nét even tevredener, daar worden zowel jij als je baas gelukkiger van. Maar het moet geen gewoonte worden. Als je regelmatig ’s avonds, in het weekend of in je lunchpauze doorwerkt om dingen af te krijgen, dan zit er duidelijk iets scheef.
Herkennen en erkennen
Het is één ding om te voelen dat je voortdurend harder werkt dan je eigenlijk zou willen, het is een tweede om te erkennen dat dit een probleem is. Want dat voelt als toegeven dat je iets niet aankunt, als falen. Toch is het zaak om een te hoge werkdruk nooit weg te stoppen. Neem je gevoel serieus en doe er iets aan. Anders kun je het werk straks echt niet langer aan en zit je thuis met een burn-out.
Lees je wijzer
Je bent uiteraard niet de enige die een te hoge werkdruk voelt, dat alleen al moet je een beter gevoel geven. Nog mooier is dat er veel boeken en artikelen zijn geschreven over het onderwerp. Daaruit leer je niet alleen jezelf analyseren (misschien ben jij zo iemand die nooit nee kan zeggen), maar ook hoe je binnen de organisatie steun kunt zoeken bij een vertrouwenspersoon, en – zeer belangrijk – wat je rechten precies zijn.
Energie verdelen
Als je geregeld tijd tekortkomt om je taken uit te voeren, dan ben je geneigd te denken dat er te weinig uren in een dag zitten. Maar misschien krijg je gewoon wel te veel werk op je bord. Langer of harder werken lijkt dan de oplossing. Maar je kunt ook eens onderzoeken hoe je je energie beter over de week verdeelt, want daar valt vaak meer winst te behalen. Een mens heeft maar zoveel energie, daar moet je zuinig op zijn.
Stap naar je baas
Het is misschien nog wel een grotere barrière dan het voor jezelf toegeven: je baas vertellen dat je worstelt met de werkdruk. Heeft het straks gevolgen voor je evaluatiegesprek? Word jij gepasseerd voor die promotie? Kaart het probleem hoe dan ook aan, want als je ermee doorloopt, komt het toch een keer aan het licht. Dan ga je minder presteren, fouten maken, je ziekmelden, en zal je leidinggevende gaan vragen hoe dat komt. Beter om dat voor te zijn. Bereid je gesprek wel eerst goed voor, onderbouw je klachten en bedenk vooraf hoe je samen het probleem kunt oplossen, bijvoorbeeld door taken over te dragen of door een andere indeling van je schema. Je werkgever is zelfs verplicht om een te hoge werkdruk te voorkomen.
Balans herstellen
Je hebt alles gelezen, erover gesproken met vrienden en collega’s, maar nog steeds loop je rond met een gejaagd gevoel, hartkloppingen, of slaap je slecht. Stress dus. Het voorportaal van een burn-out, en beslist het moment om je werkdrukprobleem nog grondiger aan te pakken. Een psycholoog of stresscoach kan niet alleen je probleem beter doorgronden, maar ook een plan van aanpak helpen maken. Zo herstel je samen de balans tussen stress en ontspanning in je leven, en kun je je werk weer beter aan. (bron: Intermediair)