Werkgeluk herdefiniƫren: goed genoeg is goed
Gewoon werken om geld te verdienen, kan bijna niet meer als je alle influencers en netwerkborrelaars moet geloven. De één lijkt nog gelukkiger in zijn werk dan de ander. Hoewel werkgeluk een belangrijk thema is voor hr-consultant Diana van Asten, ziet zij ook de keerzijde: mensen die uitvallen met een burn-out omdat ze denken dat hun carrière niet goed genoeg is. Ze pleit daarom voor een herdefiniëring van de term. ’Werkgeluk hoeft niet te betekenen dat je fluitend uit je bed springt.’
Voor sommige mensen is werk gewoon… werk. En dat is natuurlijk helemaal goed. Toch lijkt dat tegenwoordig bijna een taboe. Do what you love, and you’ll never work a day in your life, wordt ons op social media voorgehouden. Dat klinkt natuurlijk helemaal geweldig, maar in de praktijk leidt deze onrealistische zoektocht naar continu werkgeluk vaak tot het tegenovergestelde: stress, twijfel en zelfs burn-out.
De prestatiedruk van geluk
Het probleem begint vaak al bij de start van je carrière. Als twintiger of dertiger wordt je ingeprent dat je keuzes nu bepalend zijn voor de rest van je leven. De vraag ‘Wat wil je later worden?’ verandert in ‘Wat maakt jou gelukkig?’, en ineens ligt er een enorme verantwoordelijkheid op je schouders. Want wat als je het niet weet? Of erger nog: wat als je denkt dat je het weet, maar na een paar jaar beseft dat die droomjob helemaal niet zo passend is?
Voor elke succesvolle ondernemer die zijn passie volgde en nu op Bali yoga retreats organiseert, zijn er honderden mensen die vastlopen in hun zoektocht naar de perfecte baan. In plaats van voldoening, ervaren zij een constante druk om te blijven zoeken. Alles moet tegenwoordig zin hebben: je werk, je vrije tijd, zelfs je hobby’s. Het lijkt alsof we collectief zijn vergeten dat een beetje doelloosheid soms ook best prima is.
Van carrièreladder naar gelukspad
Dan is er nog de hardnekkige mythe van de carrièreladder. Het idee dat je lineair omhoog klimt en bij elke stap dichter bij je droombaan komt, is allang achterhaald. In plaats daarvan is de moderne carrière een kronkelig pad met zijwegen, omwegen en af en toe een doodlopende straat. Maar omdat we overal worden geconfronteerd met succesverhalen van anderen – of dat nu via sociale media is of tijdens netwerkborrels – lijkt het alsof we zelf constant achterlopen. Je hebt collega’s die precies weten waar ze heen willen, vrienden die moeiteloos overstappen naar een nieuwe branche en LinkedIn-connecties die om de haverklap promotie maken. Jij zit intussen te googelen naar cursussen ‘hoe vind ik mijn passie’ en probeert uit te vogelen waarom die eindeloze wandelingen in het bos toch niet het gewenste inzicht opleveren.
De andere kant van passie
Het idee dat werk altijd leuk moet zijn, heeft nog een vervelend bijeffect: zodra iets wat je leuk vindt je werk wordt, verandert de dynamiek. De druk om te presteren neemt toe en de intrinsieke motivatie die je ooit had, kan plaatsmaken voor deadlines en KPI’s. Veel mensen die van hun hobby hun beroep maken – of dat nu fotograferen, schrijven of koken is – lopen tegen dit probleem aan. Het plezier verdwijnt langzaam maar zeker en wat ooit een bron van ontspanning was, wordt een bron van stress.
En wat als je passie iets is waar simpelweg geen goedverdienende baan in te vinden is? Moet je dan genoegen nemen met een baan die je niet inspireert, terwijl je vrienden pronken met hun creatieve of maatschappelijk betekenisvolle carrière? De lat ligt zo hoog dat het bijna onmogelijk is om er niet af en toe onder te bezwijken.
Werkgeluk herdefiniëren
Misschien is het tijd om werkgeluk opnieuw te definiëren. In plaats van te streven naar constante euforie en zingeving, zouden we kunnen accepteren dat werk gewoon een deel van het leven is, met zijn ups en downs. Dat het prima is om een baan te hebben die je oké vindt, zolang het je in staat stelt om buiten werktijd de dingen te doen waar je echt van geniet. Werkgeluk hoeft niet te betekenen dat je elke ochtend fluitend uit je bed springt. Het kan ook zitten in een fijne werkplek met collega’s die je respecteren, een baas die je steunt en een balans tussen werk en privé waardoor je niet elke avond uitgeput op de bank ploft. Misschien is dat het echte geluk: de ruimte hebben om te kiezen hoe je je tijd, energie en aandacht besteedt, zonder de voortdurende druk om elke dag ‘je passie’ te vinden.
Laat goed genoeg ook goed zijn
We mogen best wat milder zijn voor onszelf. Niet elke dag hoeft groots en meeslepend te zijn, en dat geldt ook voor ons werk. Soms is het gewoon goed genoeg om je taken af te ronden, je salaris te ontvangen en tevreden naar huis te gaan. Want geluk zit vaak niet in het grote plaatje, maar in de kleine momenten: die kop koffie met een collega, de glimlach van een klant, of simpelweg het idee dat je bijdraagt op jouw eigen manier. En dat mag ook gewoon werkgeluk heten. (bron: Intermediair)