WHO bevestigt positieve invloed groen op mentale gezondheid
Groen heeft overduidelijk gunstige effecten op de mentale gezondheid van mensen. Dat is een van de conclusies van een groot onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO naar de effecten van groene en blauwe ruimtes.
Aan het onderzoek is vanuit Nederland meegewerkt door Sjerp de Vries, onderzoeker bij Wageningen Environmental Research. Volgens het rapport heeft de coronapandemie het belang van groene en blauwe ruimtes in de stedelijke omgeving nog eens benadrukt. Met name bij de omgang met stress veroorzaakt door de dreiging van het virus, en de fysieke beperkingen als gevolg ervan, heeft groen een belangrijke rol gespeeld. Niet alleen als alternatieve plek voor fysieke activiteiten, maar ook voor de nodige sociale interactie.
Directe effecten van groen
Dat groen indirect gunstige gezondheidseffecten oplevert, zoals vermindering van luchtverontreiniging en een bijdrage aan klimaatadaptatie, was al grotendeels bekend. Voor het eerst is er nu ook onderzoek gedaan naar de directe effecten van groen op de mentale gezondheid.
Volgens de onderzoekers is meer inzicht in de effecten van groen belangrijk voor beleidsmakers bij het ontwerpen van steden. Niet alleen kan dit zorgen voor een stedelijke omgeving die bijdraagt aan het mentale welzijn, maar ook voor kostenreductie in de zorg. De bevindingen zijn volgens de WHO ook belangrijk voor sectoren die invloed hebben op planning, ontwerp en beheer van groene en blauwe ruimtes. Deze sectoren beïnvloeden indirect namelijk ook de gezondheid en het welzijn van inwoners. (bron: HortiPoint | Ralph Mens)