maandag 14 oktober 2024

Word deze week gelukkiger: begin met zelfcompassie

De Amerikaanse psychologe Kristin Neff raakt in Psychologie Magazine de kern: “We behandelen niemand zo slecht als onszelf.” We leggen onszelf torenhoge eisen op: we moeten slim, succesvol, sportief, knap en interessant zijn. En als dat niet lukt? Dan zijn we keihard voor onszelf. Die zelfkritiek maakt ons leven allesbehalve vrolijk. Daarom is het cruciaal om hiermee te stoppen en te leren om meer zelfcompassie te tonen.

Wat is zelfcompassie?
Zelfcompassie betekent dat je met vriendelijkheid en zonder oordeel naar jezelf kijkt. Het is een van de nieuwe richtingen binnen de psychologie, naast mindfulness, die helpt bij het omgaan met problemen zoals angst en depressie. Zelfcompassie leert je om voor jezelf te zorgen zoals je dat voor een goede vriend zou doen. In plaats van jezelf te bekritiseren, toon je begrip voor het feit dat je niet perfect bent en dat je soms door een moeilijke periode gaat.

Wist je dat zelfkritiek een belangrijke oorzaak is van depressie? Onderzoek toont aan dat mensen met meer zelfcompassie vaker stappen zetten om hun doelen te bereiken. Ze stellen zich net zo ambitieuze doelen als anderen, maar gaan milder met zichzelf om wanneer ze obstakels tegenkomen.

Zelfvertrouwen
Zelfcompassie draait om de relatie die je met jezelf hebt en om begrip voor je eigen zwakke punten. Zelfvertrouwen daarentegen gaat over hoe je jezelf beoordeelt en over je goed voelen bij je sterke punten. Het ontwikkelen van zelfcompassie zorgt voor een gezonde basis waarin je jezelf accepteert, zowel in je sterke als minder sterke momenten. (bronnen: Tagtik, Psychologie Magazine)

    Uw internetbrowser is verouderd.

    Voor een goede weergave is een recente versie van uw browser vereist.