Fredrike Bannink & Pieter Jansen | Positieve gezondheidszorg
Competentiegericht werken is niet meer weg te denken uit de gezondheidszorg. De focus ligt niet (alleen) op hoe problemen of klachten van patiënten kunnen verbeteren, maar ook op hoe kan worden voortgebouwd op sterke kanten en wat er goed gaat in hun leven.
Een goed voorbeeld is oplossingsgericht werken: het draait om het vinden van wat voor deze patiënt op dit moment in deze context werkt. Patiënten worden uitgenodigd anders te denken, hun gewenste toekomst te beschrijven, positieve verschillen op te merken en vooruitgang te boeken.
In het concept van positieve gezondheid van Bannink en Jansen staat de mens centraal en niet de ziekte, en worden mogelijkheden benadrukt in plaats van beperkingen. In deze sessie laten beide auteurs zien hoe de positieve gezondheidszorg oplossingsgericht wordt vormgegeven, in combinatie met het reguliere medische model.
Huisarts: “Het consult is echt minder zwaar. Daar kan je heel vrolijk van worden. Patiënten komen ook verder; het is dikwijls effectief.”
Fredrike Bannink is klinisch psycholoog en kinder- en jeugdpsycholoog specialist. Ze heeft een praktijk voor therapie, training, coaching en mediation te Amsterdam. Ze is opleider/supervisor van onder meer de VGCt en voorzitter van de Special Interest Group Positive CBT van de European Association of Behavioural and Cognitive Therapies. Tevens is zij docent aan instellingen voor postacademisch onderwijs. Verder is ze Master of Dispute Resolution en International Full Certified ADR mediator en conflictcoach. Ze is internationaal keynote spreker, trainer en auteur van meer dan 30 boeken.
Pieter Jansen is huisarts in Gezondheidscentrum Veldhuizen in Ede. Samen met dit gezondheidscentrum en met andere partners heeft hij Gezondhuizen opgezet; een project voor positieve en oplossingsgerichte gezondheidsbevordering. Met Fredrike Bannink schreef hij het boek Positieve Gezondheidszorg, oplossingsgericht werken in de huisartsenpraktijk.